UBYO Mezun&Öğrenci Buluşması

Mezun&Öğrenci buluşmalarımızın beşincisi olan Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu toplantısı mezun ve öğrencilerinin katılımıyla 28 Mart 2008 Cuma günü gerçekleşti.
 
Nafi Baba Camii Konferans Salonu’nda düzenlenen ve moderatörlüğünü mütevelli heyeti üyemiz Mustafa Ağır’ın yaptığı toplantıda mezunlar, fikir ve deneyimlerini öğrenci kardeşleriyle paylaştı.
 
Toplantıda tuttuğumuz notları aşağıda sizlerle paylaşıyoruz.
 
Mustafa Ağır, Uluslararası Ticaret-2006
Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. Finans Departmanı
 
Öncelikle çalıştığı kurumdan, işinden ve devam eden master eğitiminden bahseden Mustafa Bey, iş hayatına Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’debaşladığını ve burada devam etmekten mutlu olduğunu belirten Ağır,sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Mezuniyet sonrası iş hayatında Boğaziçi Üniversitesi çok iyi bir patenttir. Ama bu durum işe girdikten sonra, kendinizi geliştirmekle devam eder. Eğer iş hayatında çeşitli hizmet içi eğitimlerle, sertifika programlarıyla veya üniversitelerde master eğitimleriyle kendinizi geliştirme yoluna gitmezseniz, sıkıntı yaşarsınız.”
 
Lütfü Çalışkan, Turizm İşletmeciliği-1990
Çalışkan Tekstil Dış Ticaret          
 
Konuşmasına ilk mezun olduğu yıllardan örneklerle başlayan Lütfü Bey, 90’lı yıllarda alternatif turizmin olmadığını, belli kişisel kriterleri olan bireylerin bu alanda işlerinin zor olduğunu vurguladı. Belirli hassasiyete sahip insanların alım gücü yükselince, turizm alanında onlara sunulabilecek alternatifler ortaya çıkmaya başladığını belirten Lütfü Beyin öğrenci arkadaşlarına tavsiyeleri şöyle:
 
“Lisansta hangi bölümden mezun olduysanız, o alanda çalışacaksınız diye bir zorunluluk söz konusu değildir. İstediğiniz alanda, çok başarılı işler yapabilirsiniz. Boğaziçi kültürü gereği, bu üniversite mezunları iş hayatlarında uyum problemi yaşamıyorlar. Burada önemli olan, başlangıç yapacağınız firmayı iyi seçmenizdir. İş hayatında referansın önemini inkâr edilemez, bu sebeple belli organizasyonlarda yer almak, çevrenizi geniş tutmak, iş bulma sürecinizi kolaylaştıracaktır. Kazanç noktasında sıkıntıya düşmek yerine kendinizi geliştirmeye bakmalısınız. Bu noktada ikinci bir dil şarttır.”
 
Ömer Öztürk, Uluslararası Ticaret-1998
Sağlık Sektörü Yöneticisi
 
Uluslararası Ticaret bölümü mezunlarının çeşitli alanlarda çalışabileceğini belirten Ömer Bey, kendisinin sağlık sektörünü tercih ettiğini ve işinden memnun olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti:
 
“Önceleri özel sağlık sektörü ciddi maddi sıkıntılar yaşadı, sağlık alanında yapılan çeşitli düzenlemeler sonrasında sektör rahatladı ve yükselişe geçti. Artık devlet güvencesindeki hastalar, sunduğu yüksek kalitede imkânlar ve uygun koşullar sebebiyle özel hastaneleri tercih etmektedir. Bu sebeple taleplerin karşılanması için yeni kurumlar açılmalı, yeni elemanlar yetiştirilmelidir.
 
Artık alanında kalitesini göstermiş, büyüyen ve çoğalan hastaneler, yönetici yetiştirme programlarıyla, sağlık sektöründe bilgili ve donanımlı yöneticilerini yetiştirme çabasındadır. Dolayısıyla, bu sektörde çalışmayı da alternatiflerinizin arasına alarak, eğer kendinize uygun olduğuna inanıyorsanız iş başvurularında bulunmalısınız.”

 
 
Vildan Akdoğan Çetinkaya, Yönetim Bilişim Sistemleri-2003
Hayat Kimya A.Ş. İş ve Süreç Geliştirme Uzmanı
 
Çalıştığı kurum ve yaptığı iş hakkında kısa bilgi veren Vildan Hanım, MIS bölümünün ve mezununun özelliklerine değindi. “Bu bölüm mezunu, sadece bilgisayarcıyım diyemez, işletme ve iktisat başta olmak üzere diğer alanlardan da bilgi sahibi olmak gerekir. Özellikle finansı çok iyi bilmek gerekir. Teorik bilgilerimizin yanı sıra pratiği ve uygulanışını bilmek önemlidir. Bilgi teknolojilerini, son gelişmeleri yakından takip etmeli, kendimizi güncellemeliyiz. Hangi bölümde olursanız olun, kendinizi güncellemeli, bilgi hâkimiyetinizi iş yerinize yansıtmalısınız. Örneğin çalışma alanımızla ilgili bir dergiye abone olmalıyız. Özellikle Office programları üzerinde çalışmalıyız.
 
İş-şirket seçiminde, kurumsallaşmış şirketler ilk tercihiniz olsun. Aradığınız iş illa ki çok prestijli olacak diye bir kural yok, işin verimli ilerlemesi önemlidir. Günümüzde proje bazlı işler yapmak gerekir. Çok uluslu firmalarda çalışmak, yurtdışı deneyimine sahip olmak bizler için artıdır. Daha öğrenciyken, imkânınız varsa mutlaka değişim programıyla yurtdışına gidin, dil tecrübesi edinin, farklı kültürleri ve iş ortamlarını görmeye çalışın. Bu sizin vizyonunuzu genişletecektir.”
 
Orhan Koyuncu, Turizm İşletmeciliği-2007
Kuveyt Türk Bireysel Satış Uzmanı
 
Mezuniyet sonrasında nerede kendimizi mutlu hissedeceksek oraya girmemizi öneren Orhan Bey, gönlümüze yatan bir iş olduğunda çok fazla üzerinde düşünmememiz, kafamızı kurcalamamamız gerektiğini belirterek şunları söyledi:
 
“İş hayatında istikrarlı olmak gerekir, başladığımız işte uzun yıllar kalabilmek, istikrarımızın göstergesidir. Şirket seçiminde büyük şirketlerin yanı sıra büyüyen şirketler de tercih edilmelidir.”
 
Mezun olduğu alandan farklı olarak bankacılık sektöründe çalışan Orhan Bey, iş seçiminde kendimizi sınırlamamız gerektiğini vurguladı. Bankacılık sektörü tercih edilebilir. İşe başladıktan sonra kurumun çalışma sistemine aşina oluyorsunuz ve işinizde uzmanlaşıyorsunuz.
 
Sultan Gül
PDR 2007

Platformunuzu seçin ve paylaşın.