Sosyolojik Analiz Oturumları’nda Max Weber’in Din Sosyolojisi İsimli Kitabını Müzakere Ettik

Sosyolojik Analiz Oturumları’nın Aralık ayı programında Max Weber’in “Din Sosyolojisi” isimli eseri ele alındı. Ayşen Baylak (Politika’ 03) yönetiminde 13 Aralık Cuma günü gerçekleşen programda Weber’in din, ekonomi ve sosyoloji üçgeninde dinler tarihini inceleyerek “Modernite nasıl gelişti? sorusuna aradığı cevaplar müzakere edildi.

sosyoloji3

Hayatının bir kısmında ruhsal ve mental bunalımlar yaşayan Weber bu ruh halini ağır bir dil kullanmak suretiyle söz konusu eserine yansıtmıştır.

Weber eserinde Rutin ve Karizma, Büyü ve Din, Menfaat ve Anlam Arayışı kavramlarından yola çıkarak insanın modern bir özgürlüğe yol aldığını ifade eder. Weber monoteist din olarak sadece Yahudilik ve İslâm’ı kabul etmektedir.

Weber’e göre; büyüden ilkel bir inanç oluşumu meydana gelirken, rasyonel bir anlam arayışından din meydana gelir. Bu yolculuğun sonun “büyü bozumu” olur.  Büyü bozumu(disenchantment)  ile beraber, dine ulaşılmış olur. Din ise hayatın irrasyonelliği ile rasyonel bir şekilde devamlı olarak mücadele etmektir. Özgürlük ve kurtuluş elde edilir. Anlam ve tamlık sağlanır.

Din Sosyolojisi eserini tartıştığımız etkinliğimizde ayrıca Weber’e göre liderlik çeşitleri: Karizmatik, Geleneksel, Hukuki/Rasyonel Liderlik başlıkları da ele alındı.

Haber: Övgü Kafadar-İşletme’ 13

Platformunuzu seçin ve paylaşın.