PYSP-8 İş Hayatına Hazırlık ve Kariyer Yönetimi Semineriyle Başladı

Bu yıl 8.sini düzenlediğimiz ve öğrenci ve mezun arkadaşlarımızdan yoğun ilgi gören Profesyonel Yöneticilik Sertifika Programı, 15 Kasım Salı günü ilk oturumunu gerçekleştirdi.

Yönetim sistemleri ve yöneticilik becerileri konusunda kendini geliştirmek, iş dünyasına dair teorik ve pratik bilgiler edinmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve yeni mezun yönetici adaylarını, iş hatatının rekabetçi ortamına daha iyi hazırlayabilmek ve kariyerlerini daha sağlıklı planlamalarını sağlamak amacıyla düzenlediğimiz PYSP, Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un verdiği “İş Hayatına Hazırlık ve Kariyer Yönetimi” semineri ile başladı.

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş seminere, kariyer yolculuğuna üç temel soruyu kendimize sormakla başlamamız gerektiğini anlattı. İlk olarak; kırmızı çizgilerinizi belirginleştiren, neler yapmaktan hoşlandığınızı belirleyen, bilgi ve becerilerinizin ne olduğunu netleştiren bir “Ben Kimim” sorusu. Ardından gelen “Nereye Gidiyorum” ve “Oraya Nasıl gidebilirim” soruları. Bu soruların cevaplarına ulaşmanın yolu, güçlü ve zayıf yönlerinizi mümkün olduğunca objektif bir bakış açısıyla somutlaştırabilmenizden geçiyor. Ve sonrasında fakına vardığımız, var olan “biz”in üzerine ne inşa etmeye karar vermeniz gerekiyor.

Kariyer yolu doğrusunun en nihayetinde bir noktadan değil bir noktalar bütününden oluştuğunu anlamamız gerekiyor. Bu süreçte sadece bir defaya mahsus bir karar almakla yetinmemeli, kendimizi geliştirdikçe, yeni tecrübeler kazandıkça kişi-meslek eşleştirmesi üzerine tekrar düşünebilmeliyiz. Meslekten beklentileriniz ve bu mesleğin etrafında gelişen kariyeriniz ile ilgili beklentilerinizi netleştirmeyi denemelisiniz; sizin için önemli olan ‘yükselme’ midir, ‘statü’ müdür, ‘tatmin olma’ ya da ‘başarı’ mıdır? Bu kariyer kavram ve değerleri üzerinde bir düşünün. Ancak Kariyerin de sadece tek tip modelden oluşmadığını, bazı meslek alanlarına göre kişinin farklı meslek, deneyim ve bakış açılarını kazanmış olmasının bile bir avantaj olabileceğini unutmayın. Bu kariyer yolunda, temel olarak Keşif, Yükselme, Sürdürme ve Düşüş olarak tanımlayabileceğimiz aşamaların farkında olalım, farkındalığımızı arttıralım. Kendinizi keşfedin, ideal işinizi tanımlayın ve unutmayın ki yok edemeyeceğiniz engellerin sizi yıldırmasına izin vermeden mevcut ortamda başarılı olmanın yolunu aramazsanız bu kariyer yolculuğun tadını çıkaramazsınız. Geçmişte yaşanan sıkıntılarınızın hayatınızın bütünü içinde bakıldığı zaman sonraki yıllar için bir sermaye olduğu görürsünüz. Son olarak kariyer planlamasında Evlilik -Aile- Kariyer dengesinin asla göz ardı etmeden sevdiklerimize zaman ayıralım.

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.