Psikoloji Okumaları Programında Bu Ay ‘‘Yaygın Gelişimsel Bozukluklar’’ Ele Alındı

Psikolog Zehra Ağır (Psikoloji ’09) moderatörlüğündeki Psikoloji Okumaları programımızın Kasım ayı oturumunu 28 Kasım Perşembe akşamı Boğaziçi Konak’ta gerçekleştirdik. Bu ayki oturumun konusu ‘‘Yaygın Gelişimsel Bozukluklar’’ idi.

Programda Otizm, Asperger Sendromu, Rett Sendromu, Savant Sendromu, Dezintegratif Bozukluk, Atipik Otizm gibi günümüzde yaygın görülen gelişimsel bozukluklar ele alındı. Bu tür hastalıkların birbirine fazlasıyla benzediğini söyleyen Ağır, her insanın hayatında en azından bir gününü otizmli bir bireyle geçirmesi gerektiğinin altını çizdi. Ağır, erken teşhisin belki de bir insanın yeniden hayata kazandırılması anlamına geldiğini, otistik birey farkındalığı kazanmanın ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Otistik bireylerin sayısında artış görüldüğünü fakat bunun nedeninin hala bilinmediğine dikkat çeken Ağır, otistik sayısında 50 yıl içerisinde yüz binde birden, binde bire kadar yükselen bir oran söz konusu olduğunu söyledi. Ayrıca otistik bireylerin bakımının ve eğitiminin normalden 100 kat daha fazla çaba gerektiren bir iş olduğunu belirten Ağır, ailelerin bilhassa annenin otistik çocuğuyla ilgilenmesinin çok yoğun bir mesai gerektirmesinden dolayı çalışmamasını önerdi.

Her bir yaygın gelişimsel bozukluğa ayrı ayrı yer verilen programda, bu bozukluklara genelde protein yapılanması ve sentezlenmesindeki aksaklıkların yol açtığı zihinsel bozuklukların sebep olduğu ifade edildi. Anne sütünün önemine de vurgu yapan Ağır, anne sütü içen bir otistik bireyle yeteri kadar anne sütü içmemiş bir birey arasında ciddi fonksiyonel farklılıkların olabileceğine dikkat çekti.

Bu tarz hastalıkların kabullenilmesinin gerçekten zor olduğunu, fakat günümüzde fazlasıyla yaygınlaşmasından dolayı her ailede görülebilme ihtimalinin arttığından bahseden Ağır, kabullenme sürecinin atlatılmasından sonraki aşamaların daha hızlı ve kolay ilerlediğini ifade etti. Otistik bireylerin özel eğitim almasını kesinlikle tavsiye ettiğini sözlerine ekleyen Ağır, son olarak katılımcıların sorularını da cevaplayarak programı sonlandırdı.

Haber: Enes Kakşi-Psikoloji 20’

Platformunuzu seçin ve paylaşın.