Psikoloji Kariyer Sohbeti’ni Gerçekleştirdik

Psikoloji Kariyer Sohbeti’ni 17 Nisan Salı günü Psikolog Ayşe Erdoğmuş (Psikoloji 92’), Klinik Psikolog Neslihan Arıcı (PDR 06’) ile Psikolog Erhan Koçak’ın (Psikoloji 06’) katılımıyla Boğaziçi Konak’ta gerçekleştirdik.

Sohbetimize, kendi kariyer geçmişlerini anlatarak başlayan konuklarımız, daha sonra Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde okuyan öğrencilere, bu bölümlerden mezun olduktan sonra nerelerde çalışabileceklerini, mesleki kariyerlerinde ilerleyebilmek için neler yapmalarının faydalı olacağını, hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiğini içeren konuşmalar yaptılar. Sohbetimizin ilerleyen dakikalarında, katılımcılarımız hem sorularını konuklarımıza sordular hem de kendi tecrübelerini paylaştılar.

Uzman Psikolog Ayşe Erdoğmuş, Psikoloji bölümünde okuyan öğrencilerin hocalarından, mezun olunca hemen psikolog olmayacakları şeklinde telkinler aldığını, gerçekten de şu anda bulunduğu konuma gelene kadar öğretmenlikten başlayıp, rehberlik biriminde danışmanlık yapmak gibi çeşitli işlerde çalışıp aşama aşama yol kat ettiğini ifade etti. Bununla birlikte Ayşe Erdoğmuş, Boğaziçi Üniversitesi’nin çok iyi, sağlam temeller üzerine kurulmuş, sistemli bir üniversite olduğunu, öğrencilerine çok iyi bir alt yapı kazandırdığını fakat uygulamaya ağırlık verilmediği için öğrencilerin bu konudaki açıklarını kendilerinin kapatmaları gerektiğini söyledi.

Kendisini öğrenmeye ve öğrendiklerini uygulamaya adayan Klinik Psikolog Neslihan Arıcı, psikoloji bölümüne isteyerek girdiğini, mezun olduğu bölümden çok memnun olduğunu, akademik yanı güçlü olduğu için hem akademik kariyer yaptığını hem de psikolog olarak çalıştığını söyledi. Terapide görülen vakaların bir araştırma konusu olarak ortaya çıkabildiğini veya kitaplarda yazılan teorilerin işlevselliği hakkında çok önemli bilgiler verdiğini anlatan Neslihan Hanım, bu sebeple iki işi bir arada götürmenin çok faydalı olduğunu söyledi

Bunların yanı sıra Neslihan Hanım, Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık bölümlerinde okuyan öğrencilerin kendilerini çok yönlü olarak geliştirmeleri gerektiğinin altını çizdi ve öğrencilere çeşitli kitaplar okumaları, farklı insanlarla tanışmaları tavsiyesinde bulundu.

Diğer bir konuğumuz olan Beyazay Derneği Psikologu Erhan Koçak, konuşmasının pek çok yerinde tecrübenin önemini vurguladı. Mezun olduktan sonra tecrübesi olmayan öğrencilerin akademik alt yapıları ne kadar kuvvetli olursa olsun, adeta sudan çıkmış balığa döndüklerini ifade eden Erhan Bey, öğrencilerin mümkün olduğunca çabuk staj, gönüllü çalışma tarzı aktivitelerin içerisine girmelerinin kendi mesleki kariyerleri için çok büyük bir avantaj olacağını söyledi. Erhan Bey, kendi üniversite yıllarından da bir örnek verdi:

Üniversitede bölüm birinciliğine oynayan bir arkadaşının, kendisine sorulan “Benim çocuğum tırnak yiyor, ne yapmalıyım?” sorusu karşısında şaşırarak nasıl cevap vereceğini bilemediğini, biraz düşündükten sonra verdiği tavsiyenin “Acı oje sürün” olduğunu anlatan Erhan Bey, öğrenciyken tecrübe kazanmanın, üniversitenin uygulama kısmındaki boşluğu doldurmak için çok önemli olduğunun altını çizdi.

Sohbetimizin ilerleyen dakikalarında öğrencilerden gelen sorulara cevap veren konuklarımız burada işe başvuru sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği konusundan bahsettiler ve CV hazırlamanın incelikleri hakkında katılımcılarımıza ipuçları verdiler.

Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık alanlarında kariyer yapmak konusunda aydınlattıkları için konuklarımıza teşekkür ederiz.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.