‘Modern dönemler’de çocukluk ve annelik…

Boğaziçi Üniversitesi mezunu hanımların bir araya geldiği BYV mezun kahvaltılarının ikincisi 31 Mayıs Cumartesi günü Üsküdar Asitane Konak Sofrası’nda gerçekleştirildi. Boğaziçi Yöneticiler Vakfı Mezun ve Öğrencilerle İlişkiler Komisyonu’nun düzenlediği kahvaltıya, Boğaziçi Üniversitesi 1984 mezunu araştırmacı–yazar Nazife Şişman konuşmacı olarak katıldı.
 
Kahvaltı ikramının ardından Nazife Şişman “Modern Dönemde Değişen Mesai Anlayışı, İcat Edilen Çocukluk ve Annelik” çerçevesinde düşüncelerini mezunlarımızla paylaştı. Muhit olmanın öneminden bahseden Nazife Hanım, Müslümanların birbirinin aynası olmasının önemini vurguladı.
 
“İslam ve Kadın” ilişkisinin bir noktadan sonra “İslam versus Kadın” ekseninde algılanmaya ve yorumlanmaya başladığından; iş hayatında kadın ve kadınların ekonomik hayata katılımlarının İslami camiada hâlâ tartışılıyor olmasından söz eden Şişman, işte kariyer yapan kadınlara karşılık, kendilerini “çocukta kariyer yapmaya” adayan kadın tiplerinin ortaya çıkışını değerlendirdi, bu iki uç anlayışın, benzerlikleri üzerinde durdu.
 
Sanayi Devrimi sonucunda üretim sistemindeki değişimle birlikte ekonomik faaliyetlerin kişiyi tanımlar hale geldiğine, diğer yandan, 19. yüzyıldan itibaren annelik konumuna yapılan vurgunun, “Burjuva devriminde aristokrasiye karşı eşine destek olan tutumlu kadın” modeli ile “Ulusun yurttaşını yetiştiren anne” modelinin ön plana çıkarılışına değinen yazar, günümüzde de “çalışan kadın” veya “ev hanımı” olarak annelerin tüketimi organize eden unsur olarak temel bir ekonomik aktör olduğuna dikkat çekti.
 
Nazife Şişman konuşmasının devamında kadınların daha yaygın olarak eğitim almaları ile, modern pedagojinin devreye girdiğinden söz eden Şişman, bu durumun babanın ailedeki rolünü etkilediğini, babalığın “öğrenilmesi gereken” bir disiplin haline geldiğini hatırlattı. Modern annelerin kitâbî bilgileri uygulamak konusundaki hassasiyetlerini örneklendirerek durumun giderek patolojik bir hâl aldığını, annelik görevinin aşırı vurgulanmasının birtakım dengesizlikler ortaya çıkardığını belirtti.
 
Sn. Şişman, günümüzde “aile” tanımının da bu süreçlerden geçerek “Çocuğun isteklerinin tatmin edildiği kurum” şekline evrildiğine dikkat çekerek, bu yeni ailede daha iyi çocuklar değil daha bencil çocuklar yetiştirildiğini vurguladı.
 
Katılımcıların da sorularıyla ve kendi tecrübelerini anlatarak katkıda bulunduğu sohbet, öğle saatine kadar sürdü.
 
Kahvaltı programıyla uzun süredir görmediğimiz birçok arkadaşımızla tekrar buluştuk, yeni arkadaşlarla tanışma imkânı elde ettik.
 
Vakfımızın organize ettiği kahvaltılı toplantı, bilgi, tecrübe ve düşünce paylaşımı açısından son derece ufuk açıcı oldu.
 
 
Nazife Şişman
Gerede’de doğdu (1963). Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi bölümünden mezun oldu (1984). İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde "Birleşmiş Milletler Kadın Politikası" konulu teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı (1997). Yayınlanmış kitapları: Global Konferanslarda Kadın Politikaları (1996), Başörtüsü Mağdurlarından Anlatılmamış Öyküler (derleme, 1998), Kamusal Alanda Başörtülüler (Fatma Karabıyık Barbarosoğlu ile söyleşiler), 2000. İngilizceden Türkçeye kazandırdığı eserler: Martin Lings, Hz. Muhammed’in Hayatı (1984), Seyyid Hüseyin Nasr, İslâm Kozmoloji Öğretilerine Giriş (1985), Ebu’l A’la el-Mevdûdî, Tefhim’ül Kur’an (tercüme kurulunda yer aldı), Amine Vedud-Muhsin, Kur’an ve Kadın (1997)
 
Kitapları
Emanetten Mülke Kadın Beden Siyaset
Kamusal Alanda Başörtülüler
Başörtüsü Mağdurlarından Anlatılmamış Öyküler
Global Konferanslarda Kadın Politikaları
Günün Kısa Tarihi
 
Nilüfer Kol
 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.