Medya, İnternet ve Bilgisayar Oyunlarının İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkilerini Konuştuk

Psikolog Zehra Ağır moderatörlüğünde Boğaziçi Konak’ta devam eden Psikoloji Okumaları’nı 1 Mart Perşembe günü gerçekleştirdik. Oturumda sosyal çevre ve aile üzerinde medya ile birlikte neler değişti, zararlı yayın içerikleri, google arama motorları bize ne söylüyor gibi konuları ele aldık.

m2

Oturumun başlangıcında kullanımı gittikçe artan, hatta birçok çocuğun ölümüne sebep olmuş ‘Mavi Balina’ isimli oyundan bahsettik. Bu oyunun bilgisayarlara virüs olarak geldiğinden, kullanıcılar tarafından girildiğinde sistem tarafından kişilerin özel bilgilerinin ve girdiği sitelerin bilgilerinin ele geçirildiğini öğrendik. Devamında ise oyun kullanıcılardan bazı görevler yerine getirmesini istiyor ve bu görevler kişinin intiharına kadar gidebiliyor. Şimdiye kadar çoğunluğunu çocukların oluşturduğu kayda geçmiş 130 ölüm bulunmakta. Psikolog Zehra Ağır bu konu üzerine doktora tezleri yazılmaya başlandığına dikkat çekerek ebeveynlere çok iş düştüğünü söyledi. Onların bu konuda bilinçli olmaları, çocuklarını bilgilendirmeleri ve onlara güven vermeleri gerektiğini vurguladı.

m1

Oturumumuzun ikinci kısmında ise bazı sayısal veriler ve tablolar kullanarak google’da yapılan genel aramalardan bahsettik. Bu bilgileri yıla ve cinsiyete göre sınıflandırdık ve bu dağılım üzerine konuştuk. Aranan kelimelerden yola çıkarak aslında medyanın ve bilgisayar oyunlarının insan psikolojisi üzerinde sanıldığından çok daha büyük ve kötü bir etkisi olduğunu gördük. Psikolog Zehra Ağır aranan kelimelerde bazı umut verici aramalar olsa da genel manada kötüye giden durumun aile yapısına zarar verdiğinin, bu konuda ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünün ve ailelerinin çocuklarını korumakla  sorumlu olduğunun altını yine çizdi.

Haber: Zeynep Öncül-İngilizce Öğretmenliği ’21

Platformunuzu seçin ve paylaşın.