Liderler, lider adaylarıyla buluştu.

17 Mayıs Cumartesi günü The Plaza Hotel’de Boğaziçili mezun ve mezun olacak öğrenci arkadaşlarla, iş dünyasının saygın şirketlerinin üst düzey yöneticileri buluştu.
 
Bu anlamlı buluşmada öğrenci ve yeni mezun arkadaşların kariyerlerine bir yön verebilmeleri için, programa katılan Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin yöneticileri önemli bilgiler verdiler, dolgun içerikli sunumlar yaptılar.
 
Kariyer gününde birçok öğrenci, birçok firma ve yönetici ile tanışıp kariyer gelişimi konusunda ciddi adımlar atmakla kalmadı; tecrübeli insanların konuşmalarından da mezuniyetin yaklaştığı bugünlerde yaygın olan “nasıl bir kariyer?” sorusuna dair önemli yanıtlar alındı.
 
Büyük bir katılımla gerçekleşen Kariyer Günü’nde öğrenciler hem kendi aralarında hem de mezunlarla sohbet etme imkânı bulup iş hayatlarını nasıl şekillendirebilecekleri hakkında da önemli ipuçlarını alma şansını elde ettiler.
 
Böylece hem öğrenci arkadaşlar, iş hayatlarına nasıl yön vermeleri gerektiği hakkında bilinçlenmiş oldu, hem de şirketler, Boğaziçi Üniversitesi’nin öğrenci ve mezunlarına kendilerini tanıtma fırsatı buldular.
 
Buluşmanın bir diğer faydalı tarafı da henüz okulu bitirmemiş arkadaşlar için staj fırsatlarının sunulmuş olmasıydı.
 
Kariyer Günü’nden notlar…
 
Vakfımızın faaliyet ve hizmetlerini tanıtan filmle başlayan Kariyer Günü, Vakıf Mütevelli Heyeti üyemiz 1997 Psikoloji bölümü mezunu Bahattin Aydın’ın konuşmasıyla devam etti.
 
Bahattin Aydın, iş dünyasında insanlara fayda sağlayacak özeliklerden dem vurdu ve başarılı olmanın anahtarının “Dürüstlük, motivasyon, anlama ve bilgi” gibi nitelikler ile yakından ilişkili olduğunu söyledi. Kendi iş hayatından da örnekler sunan Aydın, insanların potansiyellerini kullanabilmelerinin iş hayatında kendilerine başarı olarak döneceğini belirtti.
 
Bahattin Aydın’ın kısa, ancak faydalı konuşmasından sonra katılımcılar için hazırladığı iki film izlendi. Kısa ve yorumsuz olan iki filmin ana teması “İş yaşamında başarı” idi ve bu filmler, katılımcılar tarafından beğeniyle izlendi.
 
Bahattin Aydın’ın ardından Vakıf Mütevelli Heyeti’nin bir başka başarılı ismi; 1990 Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu; TCMB Banka Meclisi Üyesi Doç. Dr. Lokman Gündüz’e söz verildi. Doç. Gündüz, iş hayatında altı çizilmesi gereken dört unsuru katılımcılarla paylaştı. Lokman Bey, ilk olarak, mezuniyetin okul ve iş hayatı arasında önemli bir geçiş dönemi olduğunu belirterek, öğrenci ve mezunların bu dönemde daha fazla sorumluluk almaya hazır hale gelebilmelerinin önemini anlattı. İkinci olarak mezunların kendilerine ulaşılabilmesi mümkün, ancak imkânsız ve çok kısa vadeli büyük hedefler seçmelerinin kendilerini hayal kırıklığına uğratabileceği belirtildi. Lokman Bey’in vurguladığı üçüncü husus, Türkiye’de kariyer yapmanın düşünüldüğü kadar çok zor olmadığı; çünkü ülke şartlarının buna müsait olduğuydu.
 
Günümüz başarılı insanlarından örnekler veren Lokman Bey, önemli olanın, hedeflerin belirlenmesi ve o hedeflere yönelik gerekli çalışmanın yapılması olduğunu belirterek, bunlar yapıldıktan sonra istenen kariyer noktasına ulaşılabileceğini örneklerle anlattı. Lokman Bey’in altını çizdiği son husus, rekabetin küresel ölçüde olduğunun unutulmamasının gerekliliğiydi. Bunu düşünerek, medeniyet değerlerine bağlı kalınarak kendimizi her zaman yenilemenin ve küresel değerlere göre gelişim sağlamanın öneminin büyük olduğunu vurguladı.
 
Lokman Gündüz’den sonraki konuşmacı, Pamuk Leasing Genel Müdürü 1990 İşletme Bölümü mezunu Mehmet Koçak oldu. Mehmet Bey iş hayatından gelen biri olarak, başarılı olmanın kuralları üzerine bir konuşma yaptı.
 
Mehmet Bey’in genel olarak vurguladığı noktalar, Türkiye’nin kısa süreli değişimleri yaşayabilecek bir ülke olduğuna dikkat ederek kendi kişisel eğilim ve tecrübelerin fark oluşturucu bir etken olduğuydu. Konuşmada buna ek olarak kariyer planlamasının uzun soluklu bir iş olduğu ve ilk anda istenen noktaya gelinemeyebileceği ve bunun için önemli aşamaları kat etmek gerektiği vurgulandı. Sabrın önemini bir kez daha belirten Mehmet Bey konuşmasına, özümseyerek ilerlemenin, deneyimin, sabrın ve kişinin duygusal zekâsının kariyerinde önemli yerler tuttuğunun altını çizerek son verdi.
 
Kariyer Günü’nün çok beğenilen taraflarından biri de Türkiye’de sektöründe lider veya çok önemli yerler tutan şirketlerin tanıtımlarının yer aldığı bölümdü.
 
Şirket yetkililerinin konuşmalarının ve tanıtım filmlerinin yer aldığı bu bölümde Bizim Menkul Değerler, Confetti, Çalık Holding, Data Teknik, Eroğlu, Elita, İKY, Medyasoft, Sunar Mısır, THY, Türkiye Finans, Albayrak Şirketler Topluluğu ve Umde Mühendislik gibi tanınmış şirketler yer aldı.
 
Umde Mühendislik şirketinin yöneticilerinden, Kurucular Kurulu Üyemiz M. Celaleddin Rumi Gökçek konuşmasında şirketlerinin tanıtımından ziyade iş hayatında güvenirlilik, işi iyi yapma, vefâkarlık, diğerkâmlık gibi insanî vasıflara değindi.
Günümüzde Çin ve Hindistan firmalarının Türk şirketleri için tehdit oluşturduğunu belirten Gökçek, daha fazla çalışarak tehditleri fırsatlara dönüştürmenin mümkün olduğunu söyledi.
 
Şirket tanıtım konuşmalarından sonra yeni mezunları ve öğrencileri çok yakından ilgilendiren şirket görüşmeleri başladı. Bu bölümde öğrenciler şirket üst düzey yetkilileri ile iş veya staj görüşmeleri yapıp yetkililerden bilgi aldılar. Çok sayıda iş ve staj başvuru ve görüşmesinin yapıldığı bu bölümde İKY, öğrencilere danışmanlık hizmeti vererek görüşmeler için önemli bir destek sağladı.
 
Bundan oldukça memnun kalan öğrenci ve yeni mezunlar iş hayatını tanımaya yönelik ciddi bir adım atmış oldukları gerçeğinde mutabık kaldılar.
 
Görüşmelerin ardından gerçekleşen açık büfe ikram hizmetinden sonra programa son verildi.     
 
17 Mayıs 2008, BYV adına belki yıllarca hatırlanıp hep akıllarda kalacak güzel bir tarihin ismi o olarak yâd edilecek.

Halis Sakız

PDR-4
 
Mustafa Kont
Endüstri Mühendisliği 2007

Platformunuzu seçin ve paylaşın.