Kurucular Kurulu Üyemiz Haluk Dortluoğlu’nu Liderler Kahvesinde Ağırladık.

Liderler Kahvesi, Vakfımızın Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik düzenlediği oldukça rağbet gören bir faaliyetlerinden biri. Liderler Kahvesi programımızda iş hayatının hemen her kesiminden liderler, Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenim görmekte olan lider adayı öğrencilerle bir araya geliyor.

Etkinliğin misafir lideri, tahsil yıllarından şu andaki bulundukları pozisyona kadar geçen yöneticilik deneyimlerini öğrencilerle paylaşıyor. İnteraktif bir ortamda cereyan eden hasbıhallerde öğrenciler iş ve çalışma hayatının liderlerine sorular tevcih edip etkinlik sonrasında birebir görüşme imkânını elde ediyor.

Liderler Kahvesi’nde şimdiye kadar Erhan Erken’den Ahmet Akça’ya; Ali Ülker’den Haluk Yıldız’a; Murat Akgiray’dan Serhat Albayrak’a; Ufuk Uyan’dan, Muzaffer Akpınar’a ve Hüseyin Nuri Çomu’ya kadar eğitim, yayıncılık, telekomünikasyon, entegre ağaç sanayi, bilişim perakendeciliği, medya, katılım bankası/ekonomisi, havacılık, enerji yatırımlarına kadar oldukça geniş bir sektörel bantta faaliyette bulunan şirketlerin liderlerini öğrencilerle buluşturduk.

Öğrencilerin etkinliklere rağbet göstermesi Liderler Kahvesi’nin, vakfın medeniyet aidiyet bilincine sahip yöneticiler yetişmesine zemin olmak şeklinde ifade edilebilecek misyonuna hizmet ettiğinin bir göstergesi…

Vakfımız bu bağlamda 24 Şubat Cuma günü Etiler Saray Muhallebicisi’nde Boğaziçi Üniversitesi İşletme 95 mezunu, BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. İcra Kurulu Üyesi&CFO-File İcra Kurulu Başkanı Haluk Dortluoğlu’nu ağırladı.

hd6

Kurucular Kurulu Üyemiz ve önceki dönem Mütevelli Heyeti Başkanımız olan Haluk Dortluoğlu’nun konuşmacı olduğu Liderler Kahvesi programına öğrenci arkadaşlarımız yoğun ilgi gösterdi.

Haluk Dortluoğlu’nun vakfımızla teşrik-i mesaisi, medeniyet bilincine sahip, vakfımızla yolu bir şekilde kesişen mezunlarımızın vakıf başkanlığına kadar gelebileceğinin müşahhas bir örneği… Dortluoğlu’nun vakıf serencamına yazımızın son bölümünde değineceğiz…

Mensuplarımızdan Tarık Özer’in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda Haluk Dortluoğlu öğrencilik yıllarından şu anda ifa ettiği vazifelere değin öğrencilik ve yöneticilik deneyimlerini öğrenci arkadaşlarımızla paylaştı.

Burs Komitesi Başkanımız Hüseyin Bayraktar ve Mütevelli Heyeti Üyemiz Mahmut Kayacık’ın da iştirak ettiği toplantıda Haluk Dortluoğlu Türkiye’nin; bir adım öte Avrupa’nın en iyi CFO’larından biri olmasına uzanan öğrencilik ve iş dünyası, profesyonel yöneticilik ve liderlik mesailerinin öyküsünü anlattı.

Liderler Kahvesi’nin konuğu Haluk Dortluoğlu, Akşehir 1972 doğumlu. Ankara Fen Lisesi’nde okuyan konuşmacımız lise tahsili yıllarında İstanbul’u kendisi ve arkadaşları için bilinmez, sırrı çözülmesi zor olan büyük ve kozmopolit bir kent olarak görmüş. Bununla birlikte üniversite tahsili için yolunu İstanbul’a düşürmüş.

Fen lisesi eğitimiyle birlikte temel bilimlere ve özellikle fizik ilmine ilgi duyan Dortluoğlu, girdiği ilk üniversite sınavında, en iyi fizik eğitimi alabileceğini düşündüğü Boğaziçi Üniversitesi’ni tercih etmiş.

Dersleri almaya başlayınca Fizik bölümünün beklentilerini tam olarak karşılayamayacağını fark edince bu kez Bilgisayar Mühendisliği bölümüne yatay geçiş yapmış. Haluk Dortluoğlu, aradığının, yapmak istediğinin Mühendislik Fakültesi’nde de tam olarak bulunmadığını gözlemleyince İşletme bölümünde karar kılarak bu bölümden 1995 yılından mezun olmuş.

Dortluoğlu, BÜ İşletme mezuniyetin ardından uluslararası bağımsız denetim firmalarından Arthur Andersen ve Ernst&Young’da sekiz yıl görev yaptıktan sonra 2003 yılında Türk Hava Yolları A.O.’da Muhasebe Başkanlığı görevini üstlenmiş. THY’de iki yıl görev yaptıktan sonra 2005 yılında BİM’de Finans Direktörü (CFO) olarak göreve başlamış. Dortluoğlu Türkiye’nin perakende ticaret sektörünün lideri BİM’de kısa sürede İcra Kurulu Üyeliğine yükselmiş.

FİNANS SEKTÖRÜNÜN DUAYENİ

Finans sektörünün duayeni Haluk Dortluoğlu’nun mevcut iş ve yönetim tecrübesine 10 yıllık BİM deneyimi eklenince ortaya Türkiye’nin en büyük perakendecisi çıkmış. 1995 yılında Türkiye’yi perakende satışta yüksek indirim modeli ile tanıştıran BİM’in 2015 yılında müşterilerinin hizmetine sunduğu yeni ve farklı bir satış modeli olan FİLE Marketleri, Haluk Dortluoğlu’nun projesi. Kurucular Kurulu Üyemiz Dortluoğlu, BİM’deki mevcut görevlerinin yanında FİLE Marketleri’nin İcra Kurulu Başkanlığı vazifelerini de deruhte ediyor.

hd2

FINANCE IN EMERGING EUROPE: ‘DORTLUOĞLU TÜRKİYE’DEKİ EN İYİ CFO’

Yoğun iş hayatının yanında alanıyla ilgili eğitimleri de göz ardı etmeyen Dortluoğlu, 2007 yılında Harvard Business School’un İleri Yöneticilik Programını (AMP) tamamlamış. 2009 yılında Frankfurter Allgemeine Zeitung grubu bünyesinde Avrupa’da yayınlanan bir ekonomi dergisi olan Finance in Emerging Europe tarafından “Yılın CFO’su Ödülü”; 2014 yılında Thomson Reuters Extel tarafından yapılan yatırımcı ilişkileri alanındaki araştırma sonuçlarına göre uluslararası kurumsal yatırımcılar tarafından “Türkiye’deki en iyi CFO” olarak gösterilen Haluk Dortluoğlu’nun başarısını yetkinlik, disiplin, güven ve istikrar anahtar kelimeleri telif ediyor.

İNSANIN FİKRİ İLE FİİLİYATI TUTARLI OLMALIDIR

Konuşmasında, “İnsanın fikri ile fiiliyatı uyumlu ve tutarlı olmalıdır. Tutarlılık, güven ve istikrar önemlidir” diyen Dortluoğlu, öğrencilere hayatta basitliği ve sadeliği, “İşlerimizi, iş planlarımızı sadeleştirelim, basitleştirelim. Zor olan şey, basitliği içselleştirerek yaşamaktır. Eğer bunda başarılı olabilirseniz karşılığını verimlilik olarak alırsınız” cümleleriyle ifade ederken, BİM’deki kurum kültürüne şöylece değindi: “Kurum kültürü önemli. Kurum kültürü oluşturulduktan sonra devamlılık bir şekilde sağlanır. Burada önemli olan prensiplerdir.

KURUM KÜLTÜRÜ GELİŞEREK DÖNÜŞEN BİR OLGU

Prensipler oluşturulduktan sonra tutarlı bir şekilde devam ettirilebiliyorsa kurum kültürünün yerli yerine oturduğundan söz edebilirsiniz. Aradan uzun yıllar geçince bahsettiğimiz kültür insanların alışkanlıklarına, iş yapışlarına sirayet ediyor. Kurum kültürü değişerek gelişen ve dönüşen bir olgu. İnsan netice itibarıyla sosyal bir varlık, ve bulunduğu çevreye etki ediyor, ve ondan etkileniyor.”

“BİM’DE KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM.”

Birkaç paragraf önce tutarlılık ve istikrarla birlikte güven unsurundan da söz etmiştik. Dortluoğlu’nun, İcra Kurulu Üyesi olduğu BİM’e duyulan güvene dair tespit ve kanaatleri şöyle: “Bazı müşterilere, “Sizce BİM denir?’ diye sorulduğunda, “BİM mağazalarının içi biraz dağınık, ama bunu seviyorum, zira kendimi evimde hissediyorum.” şeklinde cevaplar alınıyor.  İnsanlarımız BİM’e güveniyor, BİM’de kendini evinde hissediyor. O güven her şeydir. Yine o güven BİM’de insana verilen değerle ilgilidir.”

“İnsana güvenmek lazım. İnsan kendisine saygı duyulmasını önemseyen bir varlık. Güven üzerine inşa edilmiş ilişkiler çok daha iyi süreçler üretiyor.”

İŞLER, DÜZGÜN, RASYONEL VE ÇAĞIN GEREKLİLİĞİNE UYUMLU BİR ŞEKİLDE YAPILMALI

Konuşmasında Batı literatüründe karşılığı bulunmayan bereket kavramına da değinen Haluk Dortluoğlu sözlerini, “Hemen herkes bulunduğu noktada işini düzgün, rasyonel ve çağın gerekliliğine uyumlu bir şekilde yapmalıdır” şeklinde sürdürdü.

CFO BİR KURUMUN YED-İ EMİNİDİR

Programda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Dortluoğlu “CFO ne iş yapar?” şeklindeki bir suali şöyle cevapladı: “CFO bir kurumun yed-i eminidir, güvenilir kişisidir. CFO’ların şirketlerde sistemsel riskleri zamanında görüp kurumun büyük krizlere girmemesi gibi bir fonksiyon icra etmeleri gerekir. Risk her zaman her ortamda vardır. Önemli olan, riskleri doğru önceliklendirmektir. Önemli olan, riskleri zamanında ve doğru görmektir, kurumu da mevcut risk algılarına göre zinde tutmaktır. Böyle olunca kurumların kaynakları daha verimli bir şekilde kullanılmış olur.”

ZAMAN YÖNETİMİNDE GEREKSİZ ŞEYLERDEN UZAKLAŞMAK ÖNEMLİ

Bir öğrencinin “Bu kadar işe nasıl yetişiyorsunuz, zamanınızı nasıl yönetiyorsunuz?” şeklindeki sorusunu da “Konuşmamın başında bahsettiğim gibi işleri sadeleştirmek önemli. Sistematik olmak, süreçleri basitleştirmek, neye zaman ayırıp neye ayırmayacağını bilmek önemli. Böyle davranmaya başladığınızda bir müddet sonra zamanınız yetmeye ve artmaya başlıyor. Ayrıca, bir liderin bütün detaylara bizzat girip orada kaybolmaması lazım. Bu noktada birlikte çalıştığınız ekip arkadaşlarınıza güvenmek ve işleri delege etmek önemli. “ cümleleriyle yanıtladı.

hd12

‘BYV İLE NASIL TANIŞTINIZ?’

Liderler Kahvesi hasbihaliyle ilgili notlarımızı, Kurucular Üyemiz Haluk Dortluoğlu’nun bir öğrencimizin “BYV ile nasıl tanıştınız?” şeklindeki sualine verdiği cevapla nihayete erdirelim: “Vakıfla tanışman ilginçtir. Sizler kadar şanslı olmadığımı itiraf etmeliyim. Öğrencilik yıllarımda Vakıf’la tanışma imkânım olmadı. Sanırım 1998 yılıydı. O zaman Ramazan-ı Şerif kış aylarına rastlıyordu. Bir arkadaşımla birlikte Göztepe’de oturup sohbet ediyorduk. Arkadaşım “Bugün iki iftar var, sence hangisine gidelim?” dedi. “İkisine de gidelim” cevabımın ardından yola çıktık. İlk iftar Beşiktaş’taydı. Orada iftarımızı açtıktan sonra BYV’nin Hidiv Kasrı’ndaki iftarı için Çubuklu’ya gittik. O güne kadar BYV’nin hiçbir programına katılmamıştım. Mekâna vardığımızda mezun ve mensuplar iftar sonrasında hasbihal ediyordu. Bir yer bulup oturduk. Yerime oturur oturmaz, sonradan isminin Oral Avcı olduğunu öğrendiğim kürsüdeki Vakıf mensubumuz, beni işaret ederek “Hey sen, arkadaşım buraya gelir misin?” diyerek beni yanına davet etti, mikrofonu elime uzatıp, kürsüden ayrıldı. Ben de ilk defa karşılaştığım bir gruba karşı o güne dair konularla ilgili sözler sarf ettim. Akabinde BYV mensuplarıyla tanıştık, hasbihal ettik. O gün bugündür vakfımızın hizmetinde bulunuyoruz.”

Haber: İbrahim Ethem Gören

Platformunuzu seçin ve paylaşın.