Kadın Girişimcilik Toplantısı’nda Konuğumuz Melek Bar Elmas Oldu

Fatma Genç Ünay koordinatörlüğünde düzenlediğimiz Kadın Girişimcilik Toplantılarında Şubat ayı konuğumuz Merlin Bilgisayar kurucusu ve Genel Müdürü Melek Bar Elmas oldu.

26 Şubat Pazar günü kahvaltıyla başlayan programımızda, Melek Bar Elmas’ın başarılı girişimcilik ve iş hayatı tecrübelerini dinledik.

Birlikte oldukça keyifli bir Pazar sohbeti geçirdiğimiz Melek Hanım sunumuna, girişimciliği tanımını yaparak başladı. Girişimciliğin sadece şirket sahibi olmak anlamına gelmediğini anlatan konuğumuz, kendi tanımını şöyle yaptı;

Girişimcilik; bir fikri kaynaklarını bir araya getirerek hayata geçirmektir.

Günümüzde “Girişimcilik” kavramının oldukça moda olduğunu, bu yüzden başarılı bir girişimcilik örneği oluşturmak için ayakları yere basan bir projeyle ilerlemek gerektiğini belirtti.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde doğup büyüyen Melek Hanım, küçüklüğünden itibaren hayalinin mühendis olmak olduğunu anlattı. Üretici zekaya ve mühendisliğe duyduğu bu ilgiyi tetikleyen iki küçük anısını anlattı:

4 yaşındayken evlerine gelen buz dolabının, kapısı açılınca yanıp kapısı kapandığında sönen ışığından çok etkilenmiş, günlerce buzdolabını hayranlıkla izlemiş. Sonunda, kapıda bulunan dili fark etmiş ve bu dil sayesinde ışığın yanıp söndüğünü anlamış ve bu çok hoşuna gitmiş.

Melek Hanım ikinci olarak, babasının mandalina toplamak için yaptığı makası anlattı.

“Kış aylarında Bodrum’da mandalina toplamak zordur. Dalları eğerek mandalinaları toplarken üstünüz ıslanır. Babam, dallar eğmeden ve ıslanmadan mandalina toplayabilmek için bir sopanın ucuna makas bağlamış, makasın diğer kulpuna da bir ip bağlamıştı. Sopayı uzatıp ipi çekerek kolayca mandalina topluyorduk ve hiç ıslanmıyorduk! Bu benim için mucize gibi bir şeydi.”

Çocukluğuna dair bu iki hatıra, Melek Hanım’ın mühendis olma hayalinin temellerini oluşturmuş. Daha önce hiç denenmemiş, hayatı kolaylaştıran uygulamaları ortaya koyma düşüncesiyle çok istediği hayalini gerçekleştirmiş, mühendis olmuştur.

Mezun olduktan sonra 1990 yılına kadar bankaların finans sektöründe çalışan Melek Hanım, 20li yaşlarında olduğu o yıllarda, çalıştığı sektördeki yaş ortalamasının 70 olduğunu, bu yüzden değişiklik yapmanın, yenilik getirmenin çok zor olduğunu anlattı. 1990 yılından sonra üretim sektörüne ilgi duyan konuğumuz, radyo frekanslarını kullanarak Türkiye’deki ilk satış dağıtım ve denetim sistemini kurdu.

Kendi şirketi olan Merlin Bilgisayar’ı 1994 yılında kuran Melek Hanım, 2009 yılına kadar Genel Müdürlüğünü yaptığı şirketinde önemli başarılara ve ilklere imza attı. 2009 yılında bir nadas dönemine çekilme kararı alan Melek Hanım, şirketin know how’ını yabancı bir firmaya sattı.

Her üretken insanın bir nadas dönemi olduğunu söyleyen Melek Hanım, kendi nadas döneminde boş da durmamış. Kızının ona doğumgünü hediyesi olarak açtığı www.melekbarelmas.com sitesini bu dönemde hayata geçiren Melek Hanım, özellikle de oğlunun SBS döneminde sitesinde yayınladığı SBS üzerine yazılarla çok sayıda ziyaretçi aldı. Nadas döneminde bile boş durmayan Melek Hanım, artık bu dönemin bittiğini ve girişimciler için yeni çalışmalar yapmaya başladığının haberini verdi.

Eğlenceli sunumu, pozitif enerjisi ve güler yüzüyle güzel bir Pazar sohbeti gerçekleştirdiğimiz Melek Hanım’a bir ebru karanfil takdim ettik.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.