Hüseyin Ceyhan: Uzakdoğu’da başarılı olmak için önce “oralı” olmak gerekiyor.

6 Nisan Salı akşamı düzenlediğimiz Orada Yaşam Nasıl Programı’nda THY Batı ve Güney Avrupa Kargo Başkan Yardımcısı Hüseyin Ceyhan Bey’i misafir ettik. Arkadaşımız Ahmet Zahit Güney moderatörlüğündeki etkinlikte Hüseyin Bey’le uzun yıllar görev yaptığı Uzakdoğu’da iş yapmak ve girişimcilik konularında sohbet ettik.

Kendisinde kıymetli bilgiler ve tavsiyeler aldığımız Hüseyin Bey’den dinlediklerimizi şöyle özetlemeye çalıştık;

  • Uzakdoğu’da ya da dünyanın herhangi bir yerinde iş yapabilmek için öncelikle o ülkede olmak, oraya dokunmak gerekiyor. Bu girişimcilik anlamında ne iş yaparsak yapalım böyledir. Uzakdoğu özelinde ise mutlaka “oralı” olmak gerekiyor. Yani siz bir Çinli, bir Malezyalı, bir Vietnamlı gibi düşünmeden bu ülkelerde iş yapamazsınız. Veya yapabilirsiniz ama başarısız olma riskiniz çok yüksek. Başarılı olsanız bile bu kısa süreli olur, kısa süre sonra devretmek ya da kapatmak durumunda kalabilirsiniz.
  • Oralı olmak gerekiyor, oralı gibi düşünmek gerekiyor, oraya gidip dokunmak gerekiyor, oranın kültürünü, dokusunu, düşünce yapısını yaşamadan görmeden, uzaktan anlatımlara dayalı olarak kavrayamazsınız.  Bu Türkiye’nin herhangi bir yerinde iş yapmak için de gereklidir.
  • Türkiye’deki yatırımcılar için konuşuyorum, hep Türkiye merkezli bakmış, ülkemiz merkezli projelerle Uzakdoğu’ya gelmişlerdir.  Türkiye merkezli düşünmemek gerekiyor. Yurtdışında iş yapmak, iş geliştirmek Türkiye’ye göre daha kolaydır. Müteşebbis ruhlu insanlar için Kur’an’da da belirtildiği gibi Allah’ın geniş olan arzında yapılacak çok büyük işler, fırsatlar vardır.  Sadece o fırsatların peşinde koşun.
  • Peki, bu fırsatlara nasıl ulaşırız? Bir kere yaşadığınız konfor alanının yani yaşadığınız kültürün, arkadaş çevrenizin, coğrafyanızın dışına çıkmadan yurtdışında iş yapmanız çok kolay bir şey değildir. Dolayısıyla konfor alanınızın dışına çıkacaksınız, oralı olacaksınız, oralı gibi düşüneceksiniz ve bu sefer oradan yola çıkarak üretmeye başlayacaksınız. Aksi takdirde işinizin zor olduğunu düşünüyorum.
  • Türkiye’de iş kurmak ve başarılı hale getirmek, sürekliliğini sağlamak oldukça zor… Ki uzun yıllar ben 1994-2003 yılları arasında 9 yıllık çok yoğun, çok güçlü emekler sarf ettim. Başarısız olmadım ama çok emek sarf ettim. Ama coğrafyanızın dışına çıkarak, iş odaklı çalışarak daha kolay başarı kazanabilirsiniz.
  • Hayatınızdaki en büyük kayıp kaçırılmış fırsatlardır. Fırsatların peşinden koşup fırsatları yakalamak zorundasınız. Ve bunlaır yakalamanız için de gezmeniz, görmeniz gerekir. “Gezen tilki yatan aslandan yeğdir.”
  • Bir girişimci dışarıda gezerken her zaman fırsatlar görür, dokunduğu yerden, temas ettiği yerden fırsatlar çıkarmaya çalışır. Sizde olan gezdiğiniz yerde olmayan, ya da gezdiğiniz yerde olup sizde olmayan işleri, ürünleri, alanları görmeye başlıyorsunuz gezdikçe… Gezmeden, görmeden bunu yapmanız mümkün değildir.
  • Bir fırsat gördüğünüzde onu ürüne dönüştürmüyorsanız kaybetmiş olursunuz.
  • Birden fazla tavşanın peşinden koşan hiçbirini yakalayamaz. Holding olacak kadar büyüyene dek bir işte başarılı olmak istiyorsanız o işin hakkını vermek zorundasınız bütün detaylarıyla… Bütün proje ve fizibiliteleriyle çalışmak ve başarılı olana kadar üzerinde her türlü emeği harcamak zorundasınız. Emek harcamadan, yaptığınız işin hakkını vermeden başarılı olmanız mümkün değildir. Holding olduğunuz takdirde farklı farklı alanları bir arada yürütebilirsiniz.Bir işin gerekliliklerini sağlamıyorsanız onda tutunma imkanınız yok demektir. Bir tane tavşanın peşinde koşacak ve onu yakalayana kadar da koşmaya devam edeceksiniz.
  • İyi çalışılmamış, detaylarına girilmemiş projeler, pazarın arz talep dengelerine bakılmamış, rakip, kapasite, analiz, kârlılık vs. irdelenmemiş hesapların hepsi büyük çoğunlukla başarısız olmaktadır. Bu sebeple yurtdışında veya Uzakdoğu özelinde iş yapmak istiyorsanız bunlara dikkat etmelisiniz.
  • İyi planlama sonrasında da başarısız olabilirsiniz. Bundan kaçınmayınız. Tüm fizibiliteleri yaptığınız halde başarısız olabilirsiniz ama başarısız olma korkusuyla teşebbüsten geri kalmayınız. Bir tavşanı yakalarken başarısız olsanız bile ikinci, üçüncü tavşanları da planlarsanız başarısız olduğunuza üzülmeden yeni işlere yönelebilirsiniz.
  • Gerçekten kârlılığı olan, sizi ayakta tutabilecek, hayatınızı idame etmenizi sağlayacak bir iş kurabilmelisiniz. Başarılı olmanın şartı istemekten geçer, zorlamaktan geçer.
  • Uzakdoğu’da Türk müteşebbis sayısı oldukça az. Türkler Avrupa’da var, Amerika’da var, Ortadoğu’da var ama Uzakdoğu’da çok az Türk var. Çünkü Uzakdoğu daha zor bir coğrafya… Ama emin olun oralı olduktan sonra Avrupa’dan çok daha kolay, Amerika’dan hatta Türkiye’den bile çok daha kolay Uzakdoğu…

THY Batı ve Güney Avrupa Kargo Başkan Yardımcısı Hüseyin Ceyhan Bey söyleşimizde katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.