Hamilik Yaz Okulumuz’da Ömer Ekinci’yi Misafir Ettik

5 Temmuz Pazar akşamı BYV Hamilik Hasbihal Yaz Okulu kapsamında Girişimcilik konusunda Sn. Ömer Ekinci’yi misafir ettik. Radyocu ve İletişimci Bilal Bal moderatörlüğündeki programda “Girişimcilik 101” üzerinde duruldu.

Konuğumuz Desnet Kurucu Ortağı Ömer Ekinci, Desnet’in bir ihtiyaç doğrultusunda doğduğunu anlattı. “2002 yılında babama yol arkadaşı olarak işe başladım. 20 yıl oldu. Babam 1997 yılında başlamıştı. O imalat kısmında ben ise satış-pazarlama ile ilgileniyordum. Perpa’da 7 yıl boyunca Pazar günleri de dâhil biz babamla hep çalıştık. 2009’da MÜSİAD’tan “Yılın Girişimcisi” ödülünü aldım. Ödül aslında babamındı ama onu tanımadıkları için bana verdiler.   Müşterileriniz aslında bir kriz, ihtiyaç sonucunda sizi arayarak bir ürün satın almak isterler. Benim hep müşterilere sorduğum bir soru vardır. “Sen nasıl bir kriz yaşadın da bizi aradın?” Böylece müşterinin gerçek ihtiyacını anlayıp ona yönelik çözüm üretiyoruz. “ diyen Ömer Ekinci farklılaşarak nasıl büyüdüklerini ise kaydettiği şu sözlerle anlattı:

“Sektörümüzde dolarla çalışıyoruz ve aslında bu şekilde yabancıya çalışıyoruz. Kazanç ülkemizde kalsın düşüncesiyle ikinci el pazarını getirdik. Bu durum sektörde bizi kriz dönemlerinde çok ciddi bir şekilde büyüttü.  Aynı şekilde kiralama modelini ilk biz yaptık. Hem kâr elde ediyoruz hem de ciddi katma değerli bir hizmet veriyoruz.”

Ömer Bey çalışanına verdiği değeri de şu sözlerle ifade etti: “Bizim şirketimizde çalışanlarımızın banka kredisi kullanması yasak. Yasak derken kredi çekmek yerine şirket olarak çalışanın almak istediğini biz satın alıyoruz ve çalışanın maaşından kesilerek ödenmesini sağlıyoruz. Bu şekilde aslında çalışanın bankaya çalışmasını önlüyoruz. Para kazanmaya başlayınca vermenin keyfini almaya başlıyorsunuz. Böylece çalışanın verimi artıyor, mutlu oluyor. Çalışanlarıma hep söylediğim bir şey var: “Hep bana çalışmayın buradan işi öğrenin ve siz kendiniz işinizi kurun iş ortağı olalım.” Bu zamana kadar en tecrübeli iki çalışanımız ayrıldı ve kendi şirketlerini kurdu. Âdetimizdir, ilk faturalarını bize keserler ve iş ortağı oluruz.”

Ömer Ekinci gençlere tavsiye olarak şunları kaydetti: “Biz katma değere odaklanmalıyız. İthal ürünlerdeki sarfiyatı önlemeliyiz. Kişi başına düşen cari açık kapanmalı. 2’nci el pazarı genişlemeli bireyde. Bu şekilde yabancı yatırıma olan ihtiyaç azalacaktır.”

Programın geniş halini aşağıdaki adresten izleyebilirsiniz:

Haber: Merve Kılıç-Fen Bilgisi Öğretmenliği’ 20

Platformunuzu seçin ve paylaşın.