Girişimcilik Atölyesi’nde E-tohum’dan Cem Duran’ı Konuk Ettik

girişimcilik1

4 Mayıs tarihinde Girişimcilik Atölyesi kapsamında E-tohum’dan Cem Duran’ı konuk ettik. Deneyimli bir girişimci ve E-tohum’daki proje seçim sürecini takip eden birisi olarak Cem Bey bizlerle kendi internet girişimciliği deneyimlerini ve şahit olduğu proje kabul süreçlerini anlattı.

Yıllık 1500 den fazla proje başvurusu alan E-tohum’daki proje değerlendirme sürecinde göz önünde bulundurulan temel faktörleri açıklayan Cem Bey, bu faktörleri;

  • İyi bir ekip
  • Fikrim çalınır korkusu olmadan yatırımcılara fikrini anlatma
  • Ürünü çıkartıp altını doldurma
  • Anlamlı bir örneklem ile projenin kullanılabilirliğini test etme olarak yaşanmış örnekleri ile birlikte paylaştı.

girişimcilik2

Bir projenin başarılı olması için gerekleri şartlara da değinen Cem Bey bu şartlardan en önemlisinin projeye bir inanmışlık olduğunu belirtti. Bu bağlamda yapılan fedakârlık örneklerini katılımcılarla paylaştı.

Kendi girişimleri olan Photoshoter, asker.com, ehil.com gibi girişimlerin hikâyelerini bizimle paylaşan Cem Bey, bir girişimin bir acıya son vermesi gerektiğini özellikle vurguladı. Photoshoter girişimlerinin kendi lokomotif girişimleri olduğunu belirten konuğumuz, işlerinde ki yetkinliklerini “İnsanlar artık bu işi Photoshoter olarak biliyor.” ifadesiyle özetledi. Asker mektubu yollayan ve askerlikle ilgili bilgiler sunana asker.com u açıklarken ise bir internet girişiminde ilk sorulması gereken soruların, gelir modeli ve iş modelinin ne olduğu üzerine olması gerektiğinden bahsetti.

Ehil.com’u ele alırken vurgulanan önemli noktalardan birisi yatırım alma süreci ve yatırım sözleşmeleri idi.  Cem Bey, konuyla ilgili olarak yatırımcılara projelerin kısa bir sürede çok iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini söyledi. Yatırım almış projelerin yatırım sözleşmelerini ise ciddi bir şekilde incelenmesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili ciddi hukuki giderlerin göze alınması gerektiğini belirtti. Türkiye’de Venture capital firmalardan yatırım almanın çok çetrefilli ve uzun sürdüğünü belirten Cem Bey, ülkemizde yeni melek yatırımcı sertifikalarının dağıtıldığını ve melek yatırımcılardan yatırım almanın hukuki ve yatırımın yapılması ile ilgili süreci yaklaşık iki ay gibi kısa bir süreye çektiğini belirtti.

Yatırım alma sürecindeki konuşurken eskiden 15 kalem ürün satan bir e-ticaret sitesinin yatırım alabildiğini ifade eden Cem Bey, günümüzde bunun kârlılık oranına dönüştüğünü ve bu oranın %25’ ten fazla olması gerektiğini ifade etti. Bu kapsamda girişimcinin projesine inanması gerektiğini ve fedakârlıklar yapması gerektiğini belirtti. Birçok internet girişimin gelir ve giderlerinin kafa kafaya olduğu bir ayın giderinin kurulduktan 2 yıl sonra gibi uzun bir süre sonra geldiğini belirten konuğumuz girişime başlamadan önce bu sürecin hesap edilmesi gerektiğini belirtti.

girişimcilik3

Daha sonra internet girişimleri ile ilgili katılımcıların sorularını yanıtlayan Cem Bey, konularla ilgili ayrıntılı bilgiler ve kendi çevresinde şahit olduğu ve gözlemlediği tecrübelerini aktardı.

Hazırlayan: Ethem ÜNVER (Bilgisayar Öğretmenliği 2013)

 

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.