Fen&Edebiyat Fakültesi öğrencileri mezunlarla buluştu

Vakfımızın bu yılki mezun&öğrenci buluşmasının dördüncüsü 21 Mart 2008 Cuma günü gerçekleştirildi. Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarıyla bu fakültede halen okumakta olan öğrenciler, Boğaziçi Pansiyon’un konferans salonunda bir araya geldiler.
 
Boğaziçi, Psikoloji mezunu Bahattin Aydın’ın yönetiminde gerçekleştirilen konuşmada şu hususlara değinildi.
 
Programın moderatörlüğünü üstlenen Bahattin Aydın Bey, mezun olduktan sonra Ülker’de insan kaynaklarında göreve başlamış ve halen orada görevini sürdürüyor. Aynı zamanda Yıldız Teknik Üniversitesi’nde ders veriyor. Konuşmasında önemli hususlara değindi:
 
Bahattin Aydın Psikoloji 1997
Ülker Holding İnsan Kaynakları İş Ortağı
 
“Yetkinlik önemlidir. Yetkinliğin üçayağı vardır: Bilgi, beceri ve tutum. İnsan davranışları ve tutumları iş hayatında çok önemlidir. Sabırlı, çalışkan ve uyumlu olmak gerekir. Başarı, göreceli bir iştir. Başarı, mutlu bir hayat kurabilmektir. Genel müdür olmasına rağmen mutsuz olan ve hiçbir kariyeri olmadığı halde mutlu olan insanlar da vardır.
(…)
Askerlik meselesi de önemlidir. Tavsiyem, birkaç yıl iş ya da akademik hayatta çalıştıktan sonra askerliğe gidiniz.
(…)
Bir noktaya odaklanın ve üretin. Çok noktaya odaklanırsanız enerjinizi paylaştırırsınız. Bu yılları değerlendirin. Muhtelif çalışma mekânlarına girin ve kendinizi görün. Ana hedefinizi belirleyin ve ona göre donanımınızı arttırın.
(…)
Boğaziçi Üniversitesi size metot kazandırıyor. Tarih nasıl yazılır? Research method nedir? Öğrenmeyi öğrenmek, bilgiden daha önemlidir.
(…)
Hızlı olduğunuz işler, sevdiğiniz işlerdir ve siz o işte yeteneklisinizdir. Sonraki hayata hazırlanmak için yeteneklerinizi keşfedin. Hocalarla tanışın, mezuniyetten sonra master yapmaya gayret edin.
(…)
Çalışmak vermek içindir. Çalışırsak potansiyelimizi attırırız.
 

Rahime Demir Türk Dili ve Edebiyatı 1998
Kartursaş A.Ş. Kültür Sanat Sorumlusu
 
Rahime Hanım, Kartal Belediyesi’nin bünyesinde bir şirkette görev yapıyor ve halen Boğaziçi Üniversitesi’nde Tarih Bölümü’nde doktora yapıyor.
 
Konuşmasında okul ve iş hayatından kısaca bahseden Rahime Hanım, iş hayatına tercümeyle başlamış, editörlükle devam etmiş. Daha sonra belediyeye bağlı bir kuruluşun yayın işleriyle ilgilenmiş. Konuşmasında, kamu kuruluşuna ait bir yerde çalışmak istemediğini ve yayıncılığa dönmek istediğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Hayatta şartlardan dolayı tercihleriniz değişebiliyor. Ben akademide burs bulamadığım için bir yıl part-time ve üç yıl da ful-time çalıştım. Tez için özel izin aldım. Bu durumda geceniz gündüzünüz zihinsel ve bedensel koşuşturma ile geçiyor. Bir tarafınızda yazarlar, diğer tarafta da matbaacılar var ve bu iki takım arasında dengeyi kurma pozisyonunda bulunmak zor bir iş.
(…)
İş hayatında Boğaziçili olmanın avantajlarını görüyorsunuz. Hızlı hareket edebilmek ve hızlı düşünmek sizin ayrıcalıklı kılıyor.
 
Abdullah Saçmalı 2006     Sosyoloji&Tarih 2006
BÜ Araştırma görevlisi-Master öğrencisi   
 
“2002 yılının Eylül ayında okula girdim ve 2002’nin Ocak ayında sosyoloji bölümüne başladım. Beşinci dönemde tarih bölümüyle çap yapmaya başladım. Bunun yanında sosyal aktivitelerde de bulundum ve okulu dört yılda bitirdim. Ama bu kadar kısa sürede okul bitirmeyi tavsiye etmiyorum.
(…)
Bölüme girerken, “mezun olunca iş bulur muyum?” acaba diye düşünmedim. Benim için öncelikli olan, ilmin tadına varmak, ilimle hemhâl olmaktı. Sonra, böyle bir çevreyle iş imkânının kendiliğinden geleceğini düşünüyorum. Geniş bir camiamız var, böyle bir çevrede kolayca iş bulabilirsiniz. Ben akademi noktasında devam etmek isteyen birisi olarak şunları tavsiye ederim: Eğer lisanstan sonra yüksek lisans ve doktora düşünüyorsanız çok istişareye ihtiyacınız var demektir. Çünkü yapmanız gereken işler çok ama süre az ve geri dönüşü olmayan bir zaman. Eğer, sosyolojide okuyorsanız ve tarihte mastır yapmayı düşünüyorsanız kayıt esnasında seçmelilerinizi tarihten almanız gerekir. Bu noktada hocalarla irtibata geçmelisiniz. Son sınıfa doğru yüksek lisansa başvuru mektuplarınızı yazmaya başlamalısınız. Dolayısıyla şimdiden öncelikli hedeflerinizi belirlemeniz gerekiyor.
(…)
Ayrıca akademide ilerlemek istiyorsanız dil meselesini önemseyin. Önce Türkçe okuma ve yazma yeteneğinizi geliştirmelisiniz. Sonra İngilizce çok önemli; Boğaziçili olmak İngilizceyi bilmek değildir. Ayrıca bir dil daha gerekiyor. Şimdiden çalışmalarınıza başlarsanız çok iyi olur.
 
Gafur Yiğit Tarih 1997
Bizim Toplu Tüketim A.Ş. Mağaza Geliştirme Yöneticisi
 
Mezun olduktan sonra iş hayatına atıldım. Önce bir firmada pazarlama işi ile ilgilendim sonra Ülker’de çalışmaya başladım. Askere gittim. Askerden sonra toplu tüketim ve mağaza operasyonunda görev aldım. Okuldayken iş hayatına meyilliydim.
(…)
Tercihle alakalı sorularınızı kafanızda netleştirin. Sözel bir bölüm bitirdikten sonra ticari alanlara yönelirseniz buralarda da başarılı olabilirsiniz. Tercihleriniz noktasında sizlere yardımcı olabiliriz. Böyle bir çevre, sizin için büyük bir avantaj.
 
Üniversiteye hangi tempoya hazırlandıysanız, okulu yine o tempoyla bitirmelisiniz. Vaktinizin hiç boş olmaması gerekir. Beş yıl, hayata hazırlanmak için kısa bir süre. Çok yapılacak işler var ve zamanımızı iyi değerlendirmelisiniz.
 
Ali Değirmenci Moleküler Biyoloji ve Genetik 2005
Akabe Vakfı Eğitim Koordinatörü
 
Akabe Vakfı’nda yüksek öğrenim koordinatörlüğü yapıyorum. Bölüme çağın İbn-i Sina’sı olma hayalleriyle girmiştim ama gerçekleri görünce üzüldüm. Türkiye’de bölümle ilgili pek fazla çalışma imkânı yok. Devlete müracaat ettim. KPSS’den çok iyi bir puan aldığım halde herhangi bir kuruma yerleştirme imkânım olmadı. Çünkü YÖK, bölümümüzle ilgili bir unvan belirlememiş. Bunun için de alan dışı çalışıyorum.
(…)
Hayatta çok farklı şeylerle karşılaşabiliriz. Her şeye hazırlıklı olmak gerekiyor. KPSS ve ALES gibi sınavlara vaktinde girip ortalamaları yüksek tutmak önemlidir.
 
Ebubekir CeylanTarih 1997
Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi
 
Bölümü üç senede bitirdim. Uluslararası ilişkilere çok ilgim vardı. Çap başvurusunda bulundum ama olmadı. Mezun olunca ne yapacağım konusunda yol gösterecek ağabeyler yoktu. Son sınıfta arkadaşlarımla birlikte yurt dışına başvurduk ve kabul aldık. İngiltere’de Manchester Üniversitesi’nde uluslararası ilişkiler alanında yüksek lisans yaptım. 1999’da doktoraya başvurdum ve Fatih Üniversitesi’nden iş teklifi geldi. Araştırma görevlisi olmadan öğretim görevlisi oldum. Lisansta görmediğim dersleri üniversite de anlattım. O yıllar çok zordu.
(…)
İş başvurusu yaparken Boğaziçili olmanız çok büyük bir avantaj. Bu okulda kendinizi geliştirin. Gerek İslami ilimlerde gerek okul derslerinizde kendinizi iyi yetiştirin. Sosyal hayatınızı ve derslerinizi bir arada dengeli bir şekilde yürütebilirsiniz.
(…)
Bizim camiada kendine güvensizlik ve girişimcilik eksikliği var. Erasmus ve Work and Travel’la yurt dışına çıkın. Boğaziçi’nin yurt dışı imkânlarını kullanın.
(…)
Sınıfta İngilizce konuşun. Tarihte donanımlı olmak için dile önem verin. Hedeflerinizi önceden belirleyin ve buna yönelik faaliyetlerde bulunun.
(…)
Bilgi eksikliğini her zaman hissedersiniz; önemli olan onu nasıl ve nerede bulacağınızdır. Diğer üniversitelerin tarih bölümünden mezun olanlar bilgi yüklüler. Siz burada İngilizce, Osmanlıca öğreniyorsunuz ve metodoloji dersleri görüyorsunuz. Böylece farklı alanlarda düşünebiliyorsunuz.
(…)
 
Buluşmanın sonunda öğrenciler mezunlara sorularını sordular ve herkes çok mutlu bir şekilde ayrıldı.
 
Meryem Sağıroğlu
BÜ Tarih-2

Platformunuzu seçin ve paylaşın.