Ekim Ayı Divan Sohbeti’nde Prof. Dr. Mustafa Şentop’u Ağırladık

14 Ekim Pazar günü 25’incisini düzenlediğimiz Divan Sohbeti’nde Prof. Dr. Mustafa Şentop konuğumuz oldu. İTO Cemile Sultan Tesisleri’nde düzenlenen sohbette, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkan Vekili Prof. Dr. Mustafa Şentop “Yeni Anayasa” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mustafa Şentop batı kaynaklı bir kavram olan anayasa kavramını tarihsel süreci içinde anlatarak başladığı konuşmasında, anayasaların hükümetler değişse bile sürekliliği sağlama amacı güden metinler olduğunu söyledi.Tek başına hukuk kurallarına dayanarak hukukun sağlanamayacağına dikkat çeken Prof. Şentop, bu kuralların muhakkak bir üst norma dayanarak hayata geçebileceğini belitti. İşte bu ihtiyaçlardan doğan anayasanın batı ülkeleri ve Amerika’da yazılma ve hayata geçirilme süreçlerine değinen Mustafa Şentop, bunların ardından Türkiye’deki anayasa tarihiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Şu anda yürürlükte bulunan 82 Anayasası’nın, kabul edildiği günden beri sıkıntılar içerdiğini söyleyen Şentop, bugüne kadar yapılan on yedi değişiklikle yarısı itibariyle farklılaşan metinden tüm Türkiye’nin şikâyetçi olduğunu belirtti ve ekledi: “Bu anayasanın değişmesine dair en güçlü talep 12 Eylül 2010 referandumu ile halktan gelmiştir.”

2010 referandumuyla başlayan yeni anayasa yapım sürecinin bu açıdan çok önemli olduğunu vurgulayan İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, kendisinin de içinde bulunduğu Meclis Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarına değindi.Gelinen noktada hali hazırda 45 maddenin yazıldığını ve toplam olarak madde sayısının 100-120 civarı olarak düşünüldüğünü belirtti.Yazım konusunda temel amacın partilerarası tam mutabakat sağlamak olduğunu vurgulayan Mustafa Şentop, mutabakat sağlanamayan kısımların paranteze alınarak sonraya bırakıldığını ifade etti. İtiraz yaşanan parantezli kısımların da metnin bütünü görüldüğünde büyük ölçüde kalkacağına inandığını söyleyen Şentop, 4-5 maddede anlaşmazlık çıkabileceğini, bunların dışında kalan kısımların kayda geçirileceğini söyledi.

Aralık ayı sonuna kadar vakitleri olduğunu belirten Şentop, komisyonun görev süresinin tamamlanacağı bu tarihten sonra, anlaşma sağlanamayan kısımların, paketler halinde referanduma sunulabileceğini ve en fazla oyu alan paketin yazımı tamamlanan metne eklenebileceğini ifade etti.

Katılımcılardan gelen ülke gündemi ve anayasa yazımı ile ilgili soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Şentop sonuç itibariyle Türkiye’de yeni bir anayasa yapılacağına dair ümitli olduğunu, çünkü ülkemizin buna çok ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Program, Mütevelli Heyeti Üyemiz Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş’un konuşmacımıza takdim ettiği ebru levhasının ardından sona erdi.

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.