Divan Sohbeti’nde Ahmet Musul’u Ağırladık

23 Aralık Pazar günü İTO Cemile Sultan Tesisleri’nde 2012 yılının son Divan Sohbeti’ni gerçekleştirdik. Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul Bey’in konuk olduğu sohbetimizde, “Lojistik Sektörü ve Ekol Tecrubesi”ni konuştuk.

Ahmet Bey sektörde 23’ncü yılını dolduran, yaklaşık beş bin personelle yedi farklı ülkede hizmet veren Ekol Lojistik’in kuruluşunu ve bugünlere geliş hikayesini bizlerle paylaştı. Şirket, faaliyetlerine sermayesi olmadığı için, sadece alıcı ile satıcı arasındaki yüklerin organizasyonunu servis sağlayıcılarla yaparak başlar. Ancak bir süre sonra sektörün servis sağlayıcılarının standartlarının çok düşük olmasından kaynaklanan aksaklıklar sebebiyle, birkimlerini araç yatırımına yönlendirir. Sonrasında taşımacılık kökenli bir yapıdan, End to End dedilen müşterinin siparişlerini alıp yükleyerek onun adına başka katma değer hizmetlerini yapıp, üretim bandına ya da bitmiş ürünse bayiisine teslim edilmesi şeklinde hizmet ağını genişletir. E-ticaret  ile son tüketiciye işi teslim edebilen bir yapıyı kuran Ekol, sekiz yıldır da bir firmanın ürünlerini firma tarafından kendilerine verilen fiyatla satın almasını yapıp, onlar adına bayiilere satışını gerçekleştirip stoklarını tutmak şeklinde hizmet vermektedir. Şirket ayrıca, endüstri mühendislerinden oluşan bir grupla yola çıkarak, sektörde genelde alaylı ve taşımacılık kökenli  çalışanlardan meydana gelen insan kaynaklarından farklı olarak, daha bilimsel ve verilere dayanarak yönetebilecek kadrolarla işleyen bir çalışma sistemini hayata geçirmiştir.

Lojistik sektöründe teknolojiyi dünya çapında en iyi kullanan şirketlerden biri olan Ekol Lojistik’in kendi bünyesinde yaptığı yazılım geliştirme faaliyetleri  Bilim, Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AR-GE statüsü verilerek tescil edilmiştir. Ekol Lojistik’in Türkiye’nin son yirmi yılındaki gelişiminin en iyi örneklerinden birisi sayılabileceğini söyleyen Ahmet Musul, kabile tarzı birbirine inanan ve güvenen insanların bir araya gelerek kurduğu bir yapıdan, kurumsal, gördükleri  ve öğrendiklerini başarıya dönüştüren bir yapı haline geldiklerini ifade etti.

“Bence lojistik yaşamda duygu dünyasının dışındaki her şeydir” diyen Ahmet Musul, masamızdaki bir ürünün getirilmesinden, bir hastanedeki hastaların ilaçlarını doğru zamanda ve doğru dozda almasına, okyanustaki bir petrol platformunda çalışan insanların iâşesi ya da Afganistan’da görev yapan askerlerin ihtiyaç duyduğu her şeyin lojistiğin çalışma alanına girdiğini belirtti. Böyle kapsamlı bir konuda ülke olarak çok başarılı konumlara gelebileceğimizin altını çizen Musul, bunu sağlamak için kaynakların çok etkin kullanılması gerektiğine işaret etti. “Yollarımız dolu… Ama hiçbir şey taşımıyoruz” sözleriyle Avrupa’nın en büyük araç filosuna sahip ülke olan Türkiye’nin araç başına yükte, sıralamada sonlarda olduğuna değindi. Bu duruma rağmen hiç moral bozmadan planlamayı doğru yapıp, verimliliği arttırmanın ülkemizi  lojistik alanında iyi noktalara taşıyabileceğini ifade etti.

26’ncısı düzenlenen Divan Sohbeti, katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.