Dışişleri Kariyer Sohbeti’nde Naci Koru ile Beraberdik

Dışişeri Kariyer Sohbetimizin konuğu Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru oldu.

Dışişleri Bakanlığı’nda kariyer imkanları başlığı altında yapılan kariyer sohbetimiz Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Büyükelçi Naci Koru’nun katılımıyla 16 Mart Cuma günü Boğaziçi Konak’ta geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü  Doç Dr. Ali Resul Usul’ün (Politika 94) yaptığı kariyer sohbetimiz öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü.

Bakanlığın yeni teşkilat yasasısının ve e-konsolosluk hizmetinin mimarı olan Naci Koru, Bakanlığın değişen ve gelişen yapısından bahsetti. Konuşmasına Türkiye’nin son yıllarda izlediği aktif dış politika sayesinde bölgesinde ve dünyada geldiği etkin konumdan bahsederek başlayan Naci Bey, bu gelişimin bakanlığın da teşkilat yapısına nicelik ve nitelik olarak yansıdığını ifade etti. Son verilere göre bakanlığın yurtdışı temsilcilik sayısı 202’ye, personel sayısı 6000’e ve kariyer memur sayısı 1952’ye yükseldi. % 25lik bir büyüme gerçekleşen bakanlıkta,  meslek memurluğu ve konsolosluk ihtisas memurluğu için geçen iki yılda 100’er kişi ve bu yılda 75 ‘er kişi alındığını söyledi. Boğaziçi Üniversitesi mezunlarından bakanlığa girenlerin en fazla sayıda olduğunu rakamlarla ifade etti ancak bu sene bu sayının biraz düştüğünü ve Boğaziçilelrin daha çok çalışması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Koru, Teşkilat Yasasındaki son değişikliklerle ; örneğin maaşların arttırılması, sıla biletinin uygulamasının getirilmesi, eşlerin aynı yerde görev yapabilmesi ve atamalarda tercih imkanı gibi yeniliklerle bakanlıktaki memuriyetin daha cazip hale geitirildiğini anlattı.  Kamu diplomasisinin daha etkin olarak kullanılmaya başanıldığı belirten konuğumuz, buna örnek olarak Libya Tahliyesi operasyonunun  çok başarılı bir şekilde yönetildiğini belirtti.

Dış İşleri Bkanlığı’nda kariyer yapmak isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan Naci Bey, birden fazla yabancı dil bilmenin önemine değindi. Özellikle Arapça, Çince ve Rusça gibi dilleri bilen diplomatlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öğrencilerin dış politika, siyasi tarih, uluslararası hukuk konularına hakim olmaları gerektiğini ifade ederken; öğrencilerin protokol, uzmanlaşma bilişim, yazışma ve hitabet ve de analitik düşünce kabiliyetlerini geliştirmeye yönelik çalışmalarda bulunması gerektiğini önerdi.

Bakanlıkta memuriyete başlayan kişilere mesleki eğitim verdiklerini, bölge gezileri düzenlediklerini, yabancı dil kursları ve de yurt dışında yüksek lisans ve doktora imkanı sağladıklarını ifade etti. Dışişlerinde diplomasi dışında; kültür, ticaret, ekonomi ve teknik alanlardaki işlerle de uğraşılabileceği bu yönüyle diplomatlığın aslında bütün alanlara açık olduğunu belirtti. Ayrıca yeni uygulamayla bakanlıkta yaz okulu ve kış okulu adı altında öğrenciler için staj imkanı faaliyete geçirildiğini söyledi.

Dışişleri’ne girişte başvuruların tamamıyla liyakat esasına göre değerlendirildiğini ifade eden Naci Koru son olarak öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.