Dışişleri Kariyer Sohbeti’nde Naci Koru Bizlerleydi

Boğaziçili Diplomat Adayları Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Naci Koru ile Buluştu…


Moderatörlüğünü mütevvelli heyeti üyelerimizden Sadık Yener‘in yaptığı programımızda, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru ile Boğaziçi Konak’ta “hariciye” üzerine bir kariyer sohbeti gerçekleştirdik.

Bilhassa son iki yıldır Boğaziçililerin Dışişleri Bakanlığı’na olan ilgilerinde büyük bir artış olduğunu söyleyen Naci Bey, sadece geçtiğimiz yıl bakanlıkta iş hayatına başlayan toplam 100 kariyer memurunun 24 tanesinin Boğaziçi mezunu olduğunu belirtti.

Dışişleri’nin misyonundan bahseden Naci Bey, teşkilatın merkez ve yurt dışı olmak üzere iki ana yapıdan oluştuğunu ve yurt dışı misyonlarında görev alan personelin merkezdeki çalışanların iki katı kadar olduğunu söyledi; ayrıca merkez ve yurt dışı teşkilatlarındaki yapılanmalar hakkında katılımcılarımıza bilgi verdi.

Dışişleri Bakanlığı’nın son 2 yıl başta olmak üzere genel olarak son 6 yılda büyük bir sıçrama yaşadığını ve bu dönemde dış temsilcilik sayımızın 160’tan 206’ya çıktığını belirten Naci Koru, birkaç yıl içinde 214 yurt dışı temsilciliğe sahip bir ülke haline geleceğimizi söyledi. Bu sayının küresel oyuncular olarak kabul ettiğimiz Almanya, Fransa, ABD gibi ülkelerin temsilcilik sayılarına yakın olduğunun altını çizen Naci Bey, son iki yılda sadece Afrika’da 12 olan temsilcilik sayımızın yakında 32’ye ulaşacağına dikkat çekti.

Hariciye kariyerinin en prestijli devlet memuriyeti olduğunu söyleyen Büyükelçi ve Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Naci Koru, Hariciyeci olmak isteyen bir Boğaziçilinin meslekle ilgili bilmesi gereken konularla konuşmasını sürdürdü.

Naci Bey, Dışişleri Bakanlığı’na Meslek Memuru ve İhtisas Memuru olmak üzere iki ana pozisyondan giriş yapılabildiğini ve meslek memurları kariyerlerinin ilerleyen dönemlerinde büyükelçiliğe kadar yükselinebildiği halde ihtisas memurları başkonsolosluk pozisyonuna kadar terfi edebildiğini belirtti. İşe alım sürecinde bakanlığın kullandığı yöntemin; öncelikle KPSS’nin ilgili puan türlerinden o sene Dışişleri Bakanlığı’nın belirlediği baraj puanını aşan adayların test usulü bir sınava çağrılarak, başarılı olanların daha sonra bir yazılı sınava davet edilmesi ve neticenin bu sınavlardan sonra mülakatlarla belirlenmesi şeklinde olduğunu anlattı.

Meslek Memurluğu için, Sosyal Bilimler Fakültelerinden mezun olmak ya da İktisadi İdari Bilimler Fakülteleri’nde yüksek lisans yapmış olma şartı ve lisans diploması olanlar için 30, lisansüstü diploması olanlar için ise 32 yaş sınırı olduğunu anlatan Naci Bey, görece işe alım süreci daha kolay olan İhtisas Memurluğu için ise fakülte sınırlaması bulunmadığını ve bu pozisyonun işe alım sınavları Meslek Memurluğu sınavlarına göre daha kolay olduğunu belirtti.

Dışişleri’nde kariyer hedefleyen bir Boğaziçilinin iyi seviye İngilizce dışında bir yabancı dile daha hâkim olmasının kendisini iş başvuru sürecinde çok öne geçireceğini söyleyen Naci Bey, Dışişleri Bakanlığı’nın çalışanlarına ihtiyaca göre Yüksek Lisans imkânları oluşturduğunu belirtti.

Dışişleri’nde 2 yıl merkezde, 4 yıl yurt dışı temsilciliklerde olmak üzere 2’ye 4 bir çalışma döngüsünün olduğunu anlatan büyükelçimiz, yurt dışı temsilciliklerde çalışan göreve yeni başlamış bir meslek memurunun yaklaşık 4000-5000 dolar civarında bir maaş aldığını söyleyip kurumun personeline sağladığı diğer maddi imkânlardan da bahsetti.

Dışişleri Bakanlığı’nın bilhassa son yapılan kanuni düzenlemeler ile personeline son derece adil davrandığını anlatan Naci Bey, atamalar ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Ülkelerin yaşam koşulları, sosyo-ekonomik seviyeleri ve güvenlik kriterlerine göre kıyaslanarak koşulları en iyi olan ülkeden mahrumiyetin en çok arttığı ülkeye doğru A’dan F’ye doğru sıralandığı bir çizelge üzerinde atamaların gerçekleştirildiği, bir dönem zor şartlar altında görev yapmış bir personelin diğer dönemde mutlaka bunun tam tersi şekilde imkânları oldukça elverişli bir diğer yurt dışı temsilcilikte görev aldığını ve personele sağlanan mali olanakların da F harfine doğru yaklaştıkça teşvik amacıyla arttığını söyleyen büyükelçimiz, son olarak da Hariciye’de kariyer hedefleyen arkadaşlarımıza bir diplomatın hayatının ne tarz koşullar altında geçtiğini anlatarak kariyerini bu alanda yapmak isteyen arkadaşlarımızın bilmesi gereken durumları açıkladı.

Naci Koru Bey’e göre sıklıkla seyahat etmekten, yeni insanlar yeni kültürler ile tanışmaktan, 9-5 mesai yerine 7-24 mesai yapmaktan, sürekli olarak çevresini gözlemleyip Dünya’yı ve gündemi yakından takip etmekten hoşlanmayan bir üniversitelinin diplomat olması mümkün, fakat mutlu bir diplomat olması mümkün değil. Ancak bunun tersi şekilde dışa dönük ve ülkesini temsil edip yaptığı hizmetlerden bir yandan da manevi bir doyum hissedebilecek olan adaylar için Dışişleri’nin doğru adres olduğunu söyleyen Naci Bey, hariciyeci olmanın başta ailevi bir takım sıkıntılar oluşturabileceğini fakat diplomat olmanın zorluklarına rağmen sunduğu pek çok fırsat da olduğunu anlatarak sözlerine son verdi.

Oldukça dolu ve hariciyeci olmayı hedefleyen genç Boğaziçililer için fevkalade geçen bu söyleşimiz soru cevap faslından sonra son bulurken vakfımızın müdürü İbrahim Ethem Gören Bey tüm arkadaşlarımız adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Naci Koru Beyefendi’ye ve onunla birlikte vakfımıza iştirak eden eşi Bayan Koru’ya teşekkür etti ve Mütevelli heyeti üyemiz Sadık Yener, Koru Ailesi’ne bu güzel akşamı ve sohbeti hatırlatacak bir hediye takdim etti.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.