Etkinlik günü Beşiktaş Kız Anadolu İHL, Çapa Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Beyoğlu Erkek Anadolu İHL ve Kabataş Lisesi’nden gelen misafir arkadaşlarımız, rehberler eşliğinde önce Boğaziçi Üniversitesi kampüsünü gezdiler. Daha sonra “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna Hersek” konulu fotoğraf sergimiz ikramlar eşliğinde katılımcılarımızla buluştu. Akabinde İbrahim Bodur Oditoryumu’nda, İstiklal Marşı ve Bosna milli marşı ile programımız başladı.
Bosna Yiğitlik Meydanı başkanımız Muhammed Kerem Koçer, hamilik ve yiğitlik kavramlarını, bu yola nasıl ve neden çıktığımızı ve bu zamana kadar gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizi anlatarak açılış konuşmasını yaptı. Ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektör Danışmanı Sayın Nuri Zafer Yenal, günümüzde Bosna’dakine benzer ırkçılığa ve etnik ayrımcılığa dayalı fiziksel ve sembolik süreçleri konu alarak okulumuz adına konuşmasını yaptı. Ardından saygıdeğer Bosna Hersek Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç’in konuşma yaptığı video izlenimi gerçekleşti. Programımız İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden kıymetli hocamız Prof. Dr. Sayın Yücel Oğurlu’nun moderatörlüğünde, TİKA İnsan Kaynakları Daire Başkanı Sayın Zülküf Oruç, Yunus Emre Enstitüsü’nü temsilen Sayın Ramazan Yılmaz, YTB Başkan Danışmanı Sayın Sevilay Ünal ve Türkiye Maarif Vakfı Balkanlar Bölge Kordinatörü Sayın Salih Sağır’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalarıyla devam etti. Konuşmalarının ardından Bosna Yiğitlik Meydanı Başkanımız M. Kerem Koçer konuşmacılarımıza hediyelerini takdim etti. Daha sonra kısa bir ara ile misafirlerimize Boşnak Böreği ve çeşitli ikramlarımız oldu.
Programımızın ikinci oturumunda, çok yönlü kişiliğiyle ve derin bilgisiyle bizlere ilham veren, sinema filmi yönetmeni, uluslararası ilişkiler uzmanı, diş hekimi, eski milletvekili, gazeteci, siyasetçi ve yazar Sayın Süleyman Gündüz’ü dinledik. Gündüz günün anlam ve önemini şu sözleriyle dile getirdi: “Bosna’da, hangi inanç ve felsefeye mensup olursa olsun, herkesin eşit ve özgür olarak bir arada yaşayabileceğine dair bir savaş verildi. Bugün kıta Avrupası’nda buna örnek olabilecek hiçbir ülke yok. Eğer Bosna’nın yeni jenerasyonu ilkeler uğruna savaşılan şeyi ihya edebilirse, Bosna bütün dünyada 21. yy için parlayan bir ışık olacak. Bosna Hersek geleceğe dair bir umuttur. Dünyada hak ve adalet peşinde olanlar Bosna Hersek’in ebediyete kadar var olması için gayret etmelidir.”
Son olarak Genç Boşnaklar Derneği’nden Faris Kaduşiç arkadaşımızın “Benim Vatanım Bosna” adlı şiir dinletisiyle programımız son buldu.
1 Mart’ta gerçekleştirdiğimiz Bosna Hersek Bağımsızlık Günü programımızda Bosnalı kardeşlerimizin mücadelesini ve bağımsızlık yolculuğunu değerli katılımcılarımız ve dinleyicilerimizle birlikte bir kez daha hatırladık. Dinleyen ve emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliriz. Bosna Yiğitlik Meydanı, Bosnalı kardeşlerimizle bağlarımızı güçlendirmek ve Bosna bilincini yaymak adına baş koyduğu bu yolda çalışmalarına kaldığı yerden devam edecektir. Bir sonraki buluşmamızda görüşmek dileğiyle…
Haber: Sena İşcen-Okul Öncesi Öğretmenliği’ 22