Boğaziçi Konak’taki Kısas-ı Enbiya Okumaları Devam Ediyor

Kısas-ı Enbiya Okumaları’nın 2013’teki ilk programı 26 Ocak Cumartesi günü gerçekleşti.

Vakfımız Kurucular Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Özel’in yönetiminde yapılan ve ana gayesi, her bir peygamberin aile, ordu ve devlet gibi herhangi bir birimin yönetiminde izlediği yolu analiz ederek kendi yönetim uslubumuz için dersler çıkarmak olan programın birini daha geride bıraktık.

Aylık olarak gerçekleşen okumaların bu ayki oturumunda, Peygamber Efendimiz (sav) döneminde gerçekleşen gazve ve seriyyelerde izlenen yöntemleri analiz ederek kendi hayatımız için hisseler çıkardık.

M. Özel

Mustafa Özel Hocamız öncelikle Efendimiz (sav)in savaşlarında, Müslümanların hiçbir zaman savaşı başlatan taraf olmadığına dikkatimizi çekti. Yapılan tüm savaşların savunma amaçlı olduğunu söyleyen Hocamız, düşmanı savaşa girmeden barışa zorlamak için ordunun gücünü büyük gösterip  caydırmanın ön planda tutulduğunu ifade ederek o kutlu dönemi anlatmaya devam etti.

Can kaybını asgaride tutmanın hedeflendiği savaşlarda, stratejik düşünen Efendimiz (sav) her seferinde taktik değiştirerek, karşı tarafın Müslümanlar’ın aklını okumasına fırsat vermiyordu. Efendimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde “Harp hiledir” buyurdukları üzere, çeşitli harp hileleri  kullanmıştır. Mekke’nin Fethi’nde on bin tane ateş yakılıp heybetli bir görüntü sağlanarak müşriklere korku salınması buna bir örnektir. Aynı zamanda tüm savaşları hukuki bir temele dayandıran Resulullah Efendimiz (sav), haksız yere elde edilen ganimet varsa bunların sahiplerine geri verilmesini de sağlıyordu. Hayatının hiçbir döneminde paniğe kapılmamış olan Resulullah Efendimiz (sav), en zor anlarını yaşadığı Uhud Savaşı’nda bile soğukkanlılığı elden bırakmamıştır.

Ashâbının sosyal ve psikolojik meseleleriyle yakından  ilgilenen Efendimiz(sav), onlardan moral desteğini de esirgememiştir.Genç kumandanların yetişmesine büyük önem veren Peygamber Efendimiz (sav), biraz gelişme gösteren genç sahabeleri komutanlığa atamıştır. Efendimiz (sav) döneminde, ok atma, yüzme ve ata binme teşvik edilmiş, gençleri idareciliğe hazırlama çalışmaları yapılmıştır. Bekçilik, gözetleme ve istihbarata da ayrı bir önem verilmiş, bu alanlarda zaman zaman Müslüman olmayanlardan da yararlanılmıştır.

kısas-ı enbiya okumaları

Dr. Mustafa Özel Hocamız’ın anlattıklarından çıkarımlar yapan katılımcılarımız, soru ve yorumlarıyla sohbete dahil oldular. Çok feyizli geçen program önümüzdeki ayın son Cumartesi günü görüşme temennisi ve duası ile sona erdi.

 

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.