Boğaziçi Bülteni’nin 37’nci Sayısı Yayınlandı

Vakfımızın süreli yayın organı olan Boğaziçi Bülteni’nin “Şehir ve Toplum” temalı 37’nci sayısı siz değerli mensuplarımızla buluşuyor.

Boğaziçi Bülteni sayı 37 kapak

Bu sayımızda çağımızın getirdiği modernleşmeden payını fazlasıyla almış ve almaya devam eden şehircilik ve mimari konularını uzmanların görüşleriyle ele aldık. Dosya konumuz hakkında çok değerli akademisyenlerin, araştırmacıların yazılarının yer aldığı Boğaziçi Bülteni’nin ilk yazısı Yunus Uğur’a ait: “Şehirler Kraliçesi, Belde-i Tayyibe, İstanbul: İhtişam ve Dönüşüm” başlıklı yazısında Uğur, Osmanlı’da “Şehrin topografyası ve ruhu, kadim geleneklerin oluşturduğu imar faaliyeti ile birleşti ve şehir tamamlandı, İstanbul silueti oluştu.” diyor. İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Yunus Uğur “Şehirler Kraliçesi”ni muhafaza etmenin önemine dikkat çektiği yazısında bize sorumluluklarımızı hatırlatıyor.

bülten 37_1

Selçuk Üniversitesi’nden Köksal Alver ise “Mahalle Kimdir? Mahalle Kimliği Üzerine” başlıklı yazısında “Mahalle, tıpkı şehir gibi kimlik sahibi bir yapıdır; adı ve tarihi vardır” diyor ve mahalle kimliğinin unsurları, oluşumu, mahallede yaşamanın anlamı hakkında aydınlatıyor bizleri…

Şehircilik ve mimariyi ele aldığımız bültenimizde bilge mimar merhum Turgut Cansever’i de anmamak olmazdı. “Bütün kâinatın Allah tarafından insanoğluna emanet edildiği, onun muhafazası ve güzel hâle getirilmesinde fertlerin ve toplumların sorumluluklarının bulunduğu” şeklindeki temel kabule dayanan Turgut Cansever yazılarından bazı alıntıları bu sayımızda bulabilirsiniz.

bülten37_2

Yazar Nazife Şişman’ın Zaman gazetesinde yayınlanan ağaca ve yeşile yaptığı naif vurgusuyla kaleme aldığı “Rüya, Kapitalizm ve Ağaç Gölgesi” yazısını da sizlerle buluşturduk. “Yeni Büyükşehirler Metropoliten Yönetimden Alansal Yönetime” başlıklı yazıda ise Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Erbay Arıkboğa, 2012 yılında değişiklikler yapılan yerel yönetimler yasasına eleştirel bir bakış getiriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sırma Ramazanoğulları Turgut da “İstanbul Nereye Koşuyor” adlı yazısında üçüncü köprü inşaatına başlanan, yeni havaalanı, çılgın proje gibi pek çok yeni projenin gündemde olduğu İstanbul’daki yapılaşmayı ele alıyor.

Geçtiğimiz Mayıs sonunda Taksim Gezi Parkı’ndaki ağaçların sökülmesiyle başlayan ve ülke gündemini uzun süre meşgul eden olayların analizinin yapıldığı ve İzzet Akyol’a ait olan “Z(S)orunlu Gezintiler” başlıklı yazı 37’nci sayımızda yer alan bir başka yazı…Sinemacı-Yazar İhsan Kabil’de” Şehir, Mekan ve Sinema” isimli yazısında şehrin ruhunun bir parçası olan sinema salonlarını konu ediyor.

Şehir ve Toplum dosya konumuz içinde yer alan ve Vakıf Müdürümüz İbrahim Ethem Gören tarafından hazırlanan “Şehitlik Dergâhı’na Muhabbet Sokağı isimli yazıda ise son aylarda Rumeli Hisarüstü’nde Sarıyer Belediyesi tarafından kaldırım çalışması adı altında yürütülen ve çok tepki alan Muhabbet Sokakları projesine getirilen eleştiriler dile getirilmekte. Dosyayı takip eden ve Hicran Hamza Çelikyaya’a ait “Bir Kent Suçu Projesi Muhabbet Sokağı” başlıklı değerlendirmede de proje hukuki boyutuyla eleştiriliyor. Dosya konumuzun son yazısı olan “Ölüleriyle Beraber Yaşayan Şehir Konya” başlıklı arkadaşımız İbrahim Kaplan’a ait değerlendirmede de Selçuklu başkenti Konya’da özensizce tahrip edilen kabristanlar dikkatlerimize sunuluyor.

Boğaziçi Bülteni’nin Soruşturmalar bölümünün ilk röportajı ise yine şehirle ilgili ve Kent Yönetimi ve STK’lar başlığını taşıyor. Hicran Hamza Çelikyay ve Sezgül Karcıoğlu’nun kentsel politikalar hakkında çeşitli STK’larla yaptıkları görüşmeler sonucunda alınan görüşlere bu bölümde yer veriliyor. Neslihan Demirci ve Hicran Hamza Çelikyay’ın Sadettin Ökten’le yaptıkları röportaj da bu sayının önemli bölümlerinden… Sadettin Ökten ile Yahya Kemal’in İstanbul’u ve Devamı kitabı üzerine yapılan röportajda Ökten Hoca’nın doyumsuz sohbetini tadabilirsiniz.

bülten 37_3

37’nci sayımızda “Osmanlı ve Japon Modernleşmelerinin Karşılaştırmalı Bir Analizi” başlıklı Hatice Sürün ve Meryem Karaca’ya ait yazıyı ve Mustafa Kutlay tarafından Sadık Ünay’a ait Kalkınmacı Modernlik kitabı hakkında kaleme alınan değerlendirme yazılarını da bulabilirsiniz.

Son bölümde ise bültenlerimizin olmazsa olmazı vakfımızın komisyonları tarafından düzenlenen etkinliklerimiz yer almakta.

Zengin içeriğiyle okuyucularının karşısına çıkan Boğaziçi Bülteni’nin yeni sayısını vakıf merkezimiz Boğaziçi Konak’tan ve aşağıdaki adreslerden ücretsiz olarak temin edebilir veya http://goo.gl/MRJMav linkinden indirebilirsiniz.

  • Bilim ve Sanat Vakfı
  • Boğaziçi Pansiyon
  • Rumelihisarı Muhtarlığı
  • Sarıyer Belediyesi Rumeli Hisarüstü Semt Evi
  • Öztürk Otomotiv
  • Sevim Copy
  • Durak Copy
  • Durak Display
  • Boğaziçi Taksi
  • Simit Sarayı
  • Taraklı Et
  • Taha Market
  • Boğaziçi Bursa İskender

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.