TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Sadullah Uzun’un Konuk Olduğu “Kuvözdeki Teknoloji: Metaverse” Söyleşimiz Gerçekleşti

3 Haziran Cuma saat 19.30’da TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Sadullah Uzun’un katılımıyla yeni bir dünya olan Metaverse kavramını derinlemesine inceledik.

Son dönemin gözde teknolojisi Metaverse, Türkiye’de büyük bir ilgi görüyor. Bu sanal evrenin en popüler platformlarındaki satışlarının önemli bir kısmını Türkler oluşturuyor.

Metaverse’ün 1992 yılından beri kavram olarak hayatımızda olduğunu söyleyen Uzun, 2021’de Facebook’un adını Meta yapmasıyla Google aramalarında zirveye ulaştığını belirtti. Metaverse’ü keşfedilen yeni gezegenlere benzeten Uzun, “Bu gezegenlerde hayat var, buranın vatandaşları avatarlarımız olacak ve ileride sosyal medyada geçirilen süre Metaverse’e kayacak” dedi.

İnsanların bu ortamda oldukça fazla vakit geçireceğini ve gelecekte bunun bir risk olacağını vurgulayan Uzun, “Tedbirler şimdiden alınmalı. Metaverse, bireyselleşmeyi arttıracak ve hareketi azaltacak. Bu yüzden gerçek dünya ve sanal dünya arasında dengenin korunması için şimdiden çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

Türk halkının Metaverse’ye yoğun ilgi gösterdiğini ve bu durumun beraberinde riskler getirdiğini belirten Uzun, şöyle devam etti:

“Metaverse’ün en bilinen platformlarından yaklaşık 25 bin kişiye arsa satılmış. Bu rakamın yaklaşık yarısını da Türkler oluşturuyor. Küre çapında bir alış patlaması henüz yok. Dolayısıyla büyük ekonomik riskler alarak buralardan arsa satın almak hayal kırıklıkları oluşturabilir. Henüz popülerleşmiş metaverse platformları yok. Bu nedenle şimdilik risk alınmaması isabetli olabilir. Bu konuda fırsatı kaçırma korkusundan uzak kalınmalı.”

Platformunuzu seçin ve paylaşın.