Yemen’de Aslında Ne Oldu?

3 Nisan Pazartesi akşamı  Boğaziçi Konak’ta gerçekleşen ‘’Yemen’de Aslında Ne Oldu?’’ programımızda gazeteci Taha Kılınç’ı ağırladık.

tk1

Programımıza öncelikle Yemen’in bizim için neden önemli olduğunu Kuran’ı Kerim’deki sınırları gözden geçirerek başladık. Konuşmacımız, Kuran’ı Kerim’in bize çizdiği coğrafi sınırları; Hz. Hud ile beraber Güney sınırında Yemen, Hz. Musa ve Hz. Yusuf ile beraber batı sınırında Mısır’ın, Hz. Yunus ile beraber doğu sınırında İran, Irak ve Hz. İbrahim ile beraber kuzey sınırı olarak da Urfa şeklinde ortaya koydu.

Bu coğrafi sınırların şu anda bütün Dünya’nın ‘’Orta Doğu’’ olarak adlandırdığı bölgeye tekabül ettiğini ve Amerikan’dan Çin’e birçok Dünya devletinin dikkatini ve enerjisini yönlendirdiği bir nokta olduğunu dile getirdi. Yemen’in tarih boyunca birçok dini, siyasi ve etnik hareketlenmeye temel unsur olmuş noktalardan biri olduğunu vurgulayan Taha Kılınç, Kuran’ı Kerim’de de Yemen’e atıf yapan Kureyş Suresi, Fil vakası gibi bir çok ifade olduğunu söyledi. Yemen’in tüm bu tarihsel derinliğinin yanında şu anki durumu itibariyle Orta Doğu’daki bütün çekişmelerin ve menfaat kavgalarının merkezinde olduğunu dile getiren konuşmacımız, çeşitli fotoğraflar ile Yemen’in coğrafyasını ve insanlarının anlamamıza vesile oldu. Şimdiki durumu sebebiyle Yemen dendiğinde aklımızda iç savaşlara ve çatışmalara sahne olan bir ülke geldiğini belirten Kılınç, oysaki Yemen’in tabiatı, tarihi ve insan varlığıyla sıra dışı bir yer olduğuna dikkat çekerek bize gösterdiği fotoğraflar üzerinden bölgenin giyim tarzından birçok özelliğine kadar tanımamızı sağladı.

tk2

Konuşmacımız bir de tarihe meraklı arkadaşlarımıza kendi bölgelerimize dair dönemleri incelerken aynı zamanda diğer coğrafyalarda da neler olduğunu okumamız gerektiği tavsiyesinde bulundu. Yemen’in çeşitli sorunlarından ve imparatorluk coğrafyasına dahil olma sürecinden bahseden Gazeteci Taha Kılınç, Yemen ile olan münasebetimizin 400 yıllık bir beraberliğe dayandığını vurguladı. Programımız soru-cevap faslının ardından sona erdi.

Haber: Sema Işık- Fen Bilgisi Öğretmenliği’ 17

Platformunuzu seçin ve paylaşın.