6. Kariyer Festivali’ni Gerçekleştirdik

Bu yıl 6.sını düzenlediğimiz Kariyer Festivali, yaklaşık 500 öğrenci ve mezunumuz ile 32 kurumun katılımıyla Topkapı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti.

kariyer festivali1

Programımıza, yoğun ilgi gören öğrenci kahvaltısıyla başladık.

Dönem sonu yoğunluğunda derslerine ara veren öğrenci arkadaşlarımız, güneşli bir mayıs günü sabah kahvaltısında bir araya geldiler.

kariyer festivali3

Kahvaltının ardından Mütevelli Heyeti Başkanımız Haluk Dortluoğlu yaptığı konuşmasında, “Kariyer”in bizim için ne olduğunu ve “Kariyer Festivali”nin neden önemli olduğunu şöyle anlattı;

Her sermayenin zekatı kendincedir, bizler de Boğaziçi Üniversitesi’ne gelerek ilmi bir sermayeyi yüklendik ve bunun zekatını, akademisyenlik olsun, iş dünyasında olsun, en iyi şekilde vermemiz gerekiyor.

Haluk Bey, kariyer ve geleceğe yatırımın bizler için bir amaç değil, Allah rızasını kazanma yolunda bir araç olduğunu vurguladı.

Osmanlı döneminde, ticaretin dünyevi bir iş olduğu için Müslüman tebaanın askerlik, zanaat, bürokrasi ile uğraşarak ticareti gayrimüslimlere bırakıldı. Haluk Bey bu durumun, ticaretten anlamayan ve elinde sermayesi olmayan Müslümanlar ortaya çıkardığını ve ticareti tamamen gayrimüslimlerin elinde olan bir dünya meydana getirdiğini belirtti. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ve eşi Hz. Hatice’nin de ticaretle uğraştıklarını hatırlatan Haluk Bey, bizim “kariyer” yaklaşımımızın tamamen hakkaniyet ve helal daire içinde, bir araç olduğunun bilincinde olması gerektiğini söyledi.

Kariyer ve geleceğe yatırım bizim için bir amaç değil, bir araçtır.

Haluk Dortluoğlu’nun ardından sözü THY Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Başkanı Adnan Metin aldı.

Adnan Bey, üniversitenin iş hayatı için çok önemli sosyal çevreler edinilebilecek bir ortam olduğunu ifade etti. İş hayatına atıldıktan sonra farklı iş alanlarını tecrübe etmenin çok zorlaştığını belirten Adnan Bey, farklı sektörleri tanımak için en kritik dönemin üniversite yılları olduğunu söyledi. Adnan Bey, tutkuyla yapılan bir işte başarısız olma ihtimali olmadığını da sözlerine ekledi.

kariyer festivali5

Yurtdışı deneyiminin çok önemli olduğunu söyleyen Adnan Metin, hayatın bir döneminde edinecek bir yurtdışı tecrübesinin, dünyanın yaşadığımız coğrafyadan ibaret olmadığını anlamada önemli bir vizyon kattığını söyledi.

Konuşmasıyla programımızı onurlandıran bir diğer konuğumuz da, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Ali Engin Eroğlu oldu.

Ali Engin Bey, bir işe başvururken tek derdimizin bir işe girmek olmaması gerektiğini, üzerimizde çok daha büyük sorumluluklar olduğunu söyledi. Ülkece telafi edilmesi gereken çok eksiklerimiz olduğunu söyleyen Ali Engin Bey,Boğaziçililerin yönetici olmak üzere yetiştirildiğini ve bu eksikleri gidermek için iyi birer yönetici olmayı hedeflemeleri gerektiğini belirtti. bu sebeple mümkün olan en iyi işe girerek iyi bir kariyer yapmanın, sadece kendimiz için değil ülkemiz için de önemli bir değer olduğunu söyledi.

Bir işe, o işin kişiyi nereye götüreceğini, kariyeri hangi yönde şekillendireceğini düşünerek başlanması gerektiğini söyleyen Ali Engin Bey, kariyer planı yapmanın ve bu plana sadık kalmanın öneminden bahsetti. Boğaziçililerden beklentilerin de fazla olduğunu hatırlatan Ali Engin Bey, işini iyi yapmanın yanında uyanık olmaları ve gerek dünyadaki gerekse şirketteki gelişmeleri takip etmeleri konusunda öğrenci arkadaşlarımıza tavsiyelerde bulundu.

 İK Paneli: Geleceğin Gözde Meslekleri

İK Panelimizde, İK alanında uzman çok değerli konuklarımız vardı.

ik paneli2

Moderatörlüğünü Global CV Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Kirik’in üstlendiği “Geleceğin Gözde Meslekleri” başlıklı panelimizde konuklarımız,

Eroğlu Grup İnsan Kaynakları Direktörü Dr. Abdurrahman Baş,

AVEA Kıdemli İnsan Kaynakları Direktörü Bahattin Aydın,

Rixos Otel İnsan Kaynakları Direktörü Seyfettin Sağlam

oldu.

Ertan Bey, masanın hem adaylar tarafını hem de yöneticiler tarafını gözlemleme fırsatı bulan İK direktörlerinin, kariyer konusunda önemli bilgiler vereceğini ifade etti. İlk olarak, rotası olmayan bir gemiye hiçbir rüzgarın yardımcı olamayacağını söyleyen Ertan Bey, kariyer yolunda yapılması gereken en önemli ve öncelikli işin bir rota belirlemek olduğunu söyledi ve sözü ilk panelistimiz olan Abdurrahman Baş’a verdi.

Abdurrahman Bey, Kariyer planı yapmanın önemli olduğu kadar, bu kariyer planının kişiliğinize uygun bir şekilde çizilmesinin de önemli ve zor olduğunu söyledi. Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, İlim kendini bilmektir” mısralarını hatırlatan Abdurrahman Bey, kendini tanımadan yapılan planların doğru ve iyi birer plan olmayacağını belirtti.

Abdurrahman Bey’in ardından sözü alan Seyfettin Sağlam, belli değerleri edinmiş olmanın öneminden bahsetti. Sefettin Bey, iş hayatının, sosyal hayattan, aile yaşantısından bağımsız olmadığını; aksine hayatın içine entegre edildiğini söyledi. İş hayatında karar almak ve insiyatif kullanmak gerektiğini belirten Seyfettin Bey, “Eğer belli bir etik değeriniz yoksa, bir beğeni çizginiz yoksa karar veremez, insiyatif kullanamaz hale gelirsiniz.” dedi.

İş hayatında önemli olan bir diğer şeyin, IT okur-yazarlığı olduğunu söyleyen konuğumuz, powerpointte sunum hazırlamayı bile bilmeyen birçok adayla karşılaştığını, bu sebeple adayların kendi alanlarındaki IT donanımına sahip olmasının çok önemli olduğunu belirti. Bir diğer önemli niteliğin de dil bilmek olduğunu söyleyen Seyfettin Bey, bir çok Boğaziçili’nin dahi İngilizce konusunda yeterli olmadığını, dil sorununun muhakkak üniversite yıllarında halledilmesi gerektiğini söyledi.

ik paneli

Seyfettin Bey’in ardından sözü alan Bahattin Aydın, konuşmasına bir hikaye ile başladı.

Bir derviş, Anadolu’da bir tekkeye gider fakat tekkede bir kişilik dahi yer yoktur. Şeyh, dervişe kibar bir şekilde tekkede yer olmadığını söylenmesini ister. Yoldan gelen bu dervişe, bir bardak su ikram edilir, fakat bardak ağzına kadar doludur, bir damla dahi su alacak yer yoktur. Derviş verilmek istenen mesajı anlar. Bardağı alarak arkasını dönüp gider. Biraz sonra elinde bardakla yeniden gelir, bardaktaki suyun üzerinde bir gül yaprağı vardır. Derviş; “bakın, taşmadı” der.

Bahattin Bey, sözlerine “Yeter ki katkıda bulunacak bir şeyiniz olsun, şirketlerde sizin için muhakkak yer vardır” diyerek devam etti.

Bahattin Bey, iş hayatında 5 temel motivasyon unsuru olduğunu ve bu unsurların hepsinin bir arada olması zor olsa da, hepsinin yönetilmesi gerektiğini söyledi.

İçerik Motivasyonu: Yaptığınız işin size ne kadar uygun olduğu, yaptığınız işi severek yapıyor olmanız.

Sosyal Motivasyon: Bulunduğunuz iş ortamını sevmeniz.

Gelişim Motivasyonu: İlerlemenizden ve gelişimizden memnun olmanız.

Finansal Motivasyon: Hakkınızı aldığınıza dair kafanızın rahat olması, kazandığınız paranın motive edici olması.

Kimlik Motivasyonu: Hangi bütünün parçası olduğunuz, kime hizmet ettiğiniz, kimin için çalıştığınız.

Ertan Bey’in panelistlerimize işe alım sürecinde dikkat ettikleri kriterleri sorması üzerine konuklarımızın cevapları şu şekilde oldu;

Abdurrahman Baş:Adayın kişiliği ve tecrübelerinin o iş için uygun olup olmadığına dikkat ediyoruz. Uygun olduğunuzu düşündüğünüz bir pozisyonla ilgili gittiğiniz mülakatta, o işe neden uygun olduğunuzu düşünüyorsanız o özelliklerinizi ön plana çıkaran bir mülakat yapın. İsteklilik, gayret ve tutkuyu bu şekilde karşınızdakine verebilirsiniz.

Seyfettin Sağlam: Önümüze gelen CV’lerde, vurucu bir başarı görünmesi gerekiyor. Bu iyi hikaye iyi bir okul bitirmek olabilir, okulu iyi dereceyle bitirmek olabilir, iyi bir yerde staj yapmak olabilir… Ama mutlaka diğer CV’lerden bir adım öne çıkmak için vurucu bir taraf olması lazım. Ayrıca, Sosyal Medyadaki varlığınız çok önemli, sosyal medyadaki siciliniz sizin hakkınızda önemli bir referanstır.

Bahattin Aydın: Zeka, duygusal zeka ve manevi zeka, bu üç özelliğin bir arada bulunması lazım. Bu üç özellik bir arada olduğunda kaliteli yöneticiler ortaya çıkar. Bunun yanında pozitif yapabilirlik tutumu, mülakatlarda aradığımız en önemli özelliktir. “yes,but…” yerine “why not” demek ve çözüm oldaklı olmak adaylarda aradığımız özelliktir.

Panelistlerimiz, konuşmalarının ardından öğrenci arkadaşlarımızdan gelen soruları cevapladılar.

İK Panelinin ardından öğrenci arkadaşlarımız, 32 firmanın stant açtığı Kariyer Festivali’nde, iş ve staj başvurularında bulunma şansını yakaladılar.

Platformunuzu seçin ve paylaşın.