Hamilik Okulu Tanışma Toplantısı Gerçekleşti

4 Kasım Salı akşamı, BYV Hamilik Okulu Tanışma Toplantısı ’89 İşletme Mezunu Barbaros Ceylan ve Hamilik Okulu eski mezunlarından Lokman Ökten’in katılımıyla gerçekleşti.

hm1

8 yıldır devam eden Hamilik Okulu Programı, BYV Yönetiminin kararı ile bu yıl Boğaziçi Üniversitesi hazırlık ve 1. Sınıf öğrencileri ile Boğaziçi Konak’ta uygulanacak.  Programa katılım burs süreçlerini etkilemeyeceği bilgisi verildi.

Barbaros Ceylan Hamilik Okulu’nun çıkış felsefesini şöyle anlattı:

“ Modernizm ve dünyaya açılma bizim kadim değerlerimizin yok olmasına neden oldu. Bunu geç fark ettik, sonrasında ‘Acaba bu değerler mesleki hayata icra edilebilir mi?’ diye sorguladık. 1995 sonrasında üniversite eğitimi ile iş hayatı arasında derin bir mesafe oluşmaya başladı. Üniversitelerde pratikten uzak, fonksiyonalist bir eğitim veriliyor son zamanlarda. Aynı zamanda yapılan işlerde estetik ve sanat duygusu kayboldu. Mühendisler hiç sanat dersi almadan mezun oluyor. Bakın Steve Jobs kaligrafi dersleri almasaydı, estetik kaygı taşımasaydı Macintosh Plus ve Apple’ın fontları ortaya çıkar mıydı? İşte Hamilik Okulunun temeli pratik eksikliğini tamamlayacak, estetik kaygıyı aşılayacak bir eğitim modelinin oluşturulmasına dayanıyor.

Benzer bir eğitim modeli bizim tarihimizde var: Ahilik Teşkilatı/ Meslek Birlikleri. Ahilik Teşkilatı 1000’li yıllarda oluşmuş. Ahilik felsefesine göre iktisadi hayat toplam hayatın bir kısmıdır, ancak insanın huzuru için bir araç olabilir, amaç olamaz.

Felsefenin üç temel noktası bulunuyor;
Mesleğinin hakkını vermeyi borç gibi görmek,
İşini estetikle birleştirmek ve
Yaptığını insanca, ahlakla yapmak.

Vermeden, paylaşmadan insan olunmaz. Hamiler öğrencilere zamanlarını, tecrübelerini vs karşılık beklemeden verirler, borç öderler. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak sizlerin bu millete borcu başka yerlerden daha fazla, bu nedenle mesleğinizin hakkını vermek borcunuzdur. ”

hm2

Bu temeller üzerine oluşturulan Hamilik Okulu Programı haftalık seminerlerden oluşan dört yıllık bir eğitim içeriyor. Profesyonel çalışanlar iş hayatı ve kültür sanat konularında tecrübelerini paylaşıyorlar. Bu yılki program Salı akşamları düzenlenecek Mesleki Bilinç ve Kültür Sanat Komisyonlarını içeriyor. Programın 3’üncü senesinde her öğrenciye bir hami atanıyor, atanan hamiler öğrencinin isteği dahilinde mezuniyet sonrasında da hamiliğe devam ediyor.

Haber: Hilal Cirit ’13 İngilizce Öğretmenliği

 

 

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.