Kariyer Sohbeti’nde konumuz ‘Kamuda Kariyer Yapmak’tı

Kariyer Sohbetleri serimizin “Kamu’da Kariyer Yapmak” konulu sohbeti Boğaziçi Konak ‘ta gerçekleşti.

Hazine Müsteşarlığı Kamu Finansmanı Genel Müdür Yardımcısı Sn. Taşkın Temiz (İşletme’97) ve TMSF Strateji Geliştirme Daire Başkanı Sn. Haluk Ersoy‘un konuk olduğu sohbetimiz, kamuda kariyer yapmayı planlayan öğrenci arkadaşlarımız tarafından ilgiyle karşılandı.

Konuşmacılarımızın samimi yaklaşımları sayesinde sıcak bir ortamda gerçekleşen sohbetimizde sözü ilk olarak Sn. Temiz aldı. Kamu sektörünün yapısal özelliklerine değindiği konuşmasının giriş bölümünde, kamuda kariyer yapmayı planlayan Boğaziçili öğrencilere, Hazine Müsteşarlığı’nın bu organizasyon içerisindeki yeri ve görevleri hakkında  faydalı bilgiler verdi. Konuşmasının devamında kendi kariyer serüvenine değinen Taşkın Bey, müsteşarlıktaki kariyerine başlangıç noktasından (KİT Dairesi) her ne kadar memnuniyetsizlik duymuş olsa da, ilerleyen dönemlerde Türkiye’nin ekonomik konjonktürdeki değişmelerle burada edindiği tecrübelerin şimdiki konumuna gelmesinde ki rolüne vurgu yaptı.

Türkiye’de son dönemdeki politik istikrara bağlı olarak yaşanan, başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlardaki olumlu gelişmelerden bahseden konuğumuz, bir bürokrat olarak bu süreçte kamu kesiminin etken konumunu değerlendirdi . Bu önemli süreçte lokomotif görevi üstlenen kamu kesiminin personel yapısında da olumlu gelişmelerin olduğuna değinen Sn. Temiz,  geçtiğimiz on yıl içerisinde Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden mezun olanların kamu sektörüne artan ilgisini dile getirdi.

Her ne kadar şu an da bir kamu kurumunda çalışıyor olsa da Sn. Haluk Ersoy kendisini bir memur olarak nitelendirmiyor. İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olduktan sonra girişimcilik tecrübesiyle kariyerine başlayan Sn. Ersoy, ardından özel sektörde kariyerine devam etmiş. Halen çalışmakta olduğu kurum olan TMSF‘nin klasik kamu kurumu işleyiş mantığına göre çalışan bir kurum olmadığına değinen Sn. Ersoy, bağımsız üst kurulları devletin yeniden yapılandırılma sürecinin neticeleri olarak niteliyor.

Türkiye’de demokratikleşme yolunda atılan önemli adımlar neticesinde kamu kurumlarındaki otoriter yapının şeffaflaşmaya başladığını vurgulasa da yıllar içerisinde oluşan yapının hala devam etmekte olduğuna değinen Haluk Bey, konuşmasının ilerleyen bölümlerinde kamu sektörü ve özel sektör tecrübesi olan birisi olarak yaptığı değerlendirmelerin neticesinde gençlere “Karşınıza çıkan fırsatları iyi değerlendirin”  tavsiyesinde bulundu.

Sohbetimizin son bölümünde öğrenci arkadaşlarımızın sorularını yanıtlayan konuklarımızın cevaplarındaki dikkat çeken noktaları şöyle özetleyebiliriz;

Son yıllarda Dünya’ya paralel olarak Türkiye’de değişen risk algısı neticesinde performans denetimi önem kazanmış ve buna bağlı olarak kamu sektörü ve özel sektörde  teftiş kurullarının önemleri azalmıştır.

Global ölçekli ekonomik krizler ilerleyen dönemlerde de yaşanabilir, ancak ülkedeki siyasi istikrar sayesinde bu krizlerden güçlenerek çıkılabilir.

Global ekonomiye tam entegrasyon konusunda önemli mesafeler kat eden Türkiye’nin kamu sektöründe nitelikli personel ihtiyacının artmaktadır.

“Her gününüzü bir önceki gününüzden daha verimli geçirmeye çabaladığınız sürece, her zaman aranılan kişi olursunuz.”

Konuşmasının son kısmında Sn. Temiz tarafından söylenen bu söz, kuşkusuz ki gelecek ve kariyer endişesi taşıyan genç Boğaziçililere en önemli tavsiye olmuştur.

 

Platformunuzu seçin ve paylaşın.