Boğaziçi Bülteni’nin 39’uncu Sayısı “Suriyeli Mülteciler” Temasıyla Yayınlandı

Boğaziçi Bülteni’nin Suriyeli Mülteciler temalı 39’uncu sayısı yayınlandı.

39kapak

Yakın coğrafyamızda cereyan eden savaş ve çatışmalarda en fazla acıyı masum halklar çekti ve halen de çekmektedir.  Özellikle Suriye’de yaşanan ve yıllardır önüne geçilemeyen iç savaş, milyonlarca Suriyeli’yi ülkelerini terk etmek durumunda bıraktı. Bu insanlar hayata tutunabilmek için başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere sığındılar. Biz de Boğaziçi Bülteni’nin bu sayısını ülkemizde misafir ettiğimiz muhacir kardeşlerimize ayırmak istedik.

39’uncu sayımızın ilk yazısı Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi (HUGO) Müdürü Doç. Dr. M. Murat Erdoğan tarafından kaleme alındı. Murat Erdoğan “Türkiye’deki Suriyeliler ve Geleceğe Yönelik Beklentileri” başlıklı yazıda, 3,5 yılı aşkın süredir Türkiye’de ikamet eden yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli sığınmacının ülkemizdeki kalış sürelerinin her geçen gün arttığı ve sürekliliğe dönüştüğüne dikkat çekerken, sığınmacıların “toplumsal kabul ve uyum” konusunu irdeleyerek hem bugünü anlamamıza yardımcı oluyor hem de geleceğe  projeksiyon tutuyor.

ME_

Bülten temamızla ilgili ikinci yazımız ise İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ceren Acartürk’e ait. Acartürk Kilis’teki mülteci kampında yaptıkları çalışmaları konu ederek çok önemli bir konuya “Mültecilerin Ruh Sağlığı”na dikkatlerimizi çekiyor.

Yine Şehir Üniversitesi’nden Mehmet Fatih Aysan ise “Mülteciden Zorunlu Vatandaşa: Suriyelilerin Topluma Uyum Sağlayabilmeleri İçin Politika Önerileri” başlıklı  Suriyeli kardeşlerimizin topluma uyumu ve sosyo-ekonomik olarak kendi kendilerine yetebilmelerini sağlayacak toplumsal politikaların üretilmesi gerekliliğinin altını çizdiği yazısında önerilerde bulunuyor.

MFA_

Boğaziçi Üniversitesi Politika bölümü öğrencisi Erşan Ağbaş da Mülteci Ruhlar başlıklı yazısında, ağır bir savaş altında kaybettikleri yakınlarının acıları, vatanlarını terk etmek zorunda kalışları, yeni geldikleri ülkede yaşadıkları kültürel, ekonomik sıkıntılar ve geleceğe yönelik kaygılarıyla yaşama tutunmaya çalışan mülteci kardeşlerimizi daha iyi anlamaya sevk ediyor bizleri …

 

Fatih Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İbrahim Hakan Karataş ise, 39’uncu sayımızda eğitim sistemimizdeki müfredat ve ders kitaplarına ilişkin tartışmalara “Müfredat ve Ders Kitapları: Sınıfta Kaldık!” başlıklı yazısında nitelikli bir katkıda bulunuyor.

39’uncu sayımızda her zaman olduğu gibi kitap tanıtımına da yer verdik. İbrahim Ethem Gören “Melâli Anlayan Nesil İçin: Dîvân-ı Zerefşân” başlıklı yazısında Savaş Ş. Barkçin’in klasik şiir formatında kaleme aldığı Dîvân-ı Zerefşân kitabını ele alıyor.

Suriyeli Mülteciler temalı Boğaziçi Bülteni’nin son bölümünde ise Vakfımızın komisyonları tarafından düzenlenen etkinliklerin haberleri yer aldı.

Boğaziçi Bülteni’nin yeni sayısını http://goo.gl/TM2k3w adresinden indirebilir ya da aşağıda belirtilen adreslerden temin edebilirsiniz.

  • Boğaziçi Konak
  • Boğaziçi Bursa İskender
  • Rumelihisarı Muhtarlığı
  • Simit Sarayı (Güney Kampüs Kapısı Karşısı)
  • Boğaziçi Pansiyon
  • Etiler Öğrenci Yurdu
  • Sevim Copy
  • Durak Copy
  • Burger@
  • Kampüs Copy

Platformunuzu seçin ve paylaşın.